Jamu sok: Zašto je sve zapravo zdrav (plus kompletan recept!)

by | 9 juna, 2022
jamu sok

Jamu sok postaje sve popularnije piće, a nas je zanimalo koje su sve njegove zdravstvene koristi. 

Sok od jamua je prirodna i antiupalni tonik koji ima brojne potencijalne zdravstvene benefite, uključujući i poboljšanje varenja, kao i umanjenje bola.

Iako je ovaj sok kod nas relativno nov pojam, on je deo inodnežanske kulture već vekovima i igra glavnu ulogu u svakodnevnom režimu ishrane. Može da se pravi od mešavine korena raznih biljaka, kao i od cveća te začina poput meda, đumbira i kurkume.Šta je jamu sok?

U pitanju je tradicionalno indonežansko piće koje se, u najvećem broju slučajeva, pravi od cimeta, kardamoma, deteline, korena đumbira, kurkume i muškantnog oraščića. Zaslađuje se medom ili šećerom, a umesto korena đumbira, ponekad se dodaje đumbir u prahu. Boja varira i može biti tamna, ili svetla, u zavisnosti od sastojaka koji se koriste u samom pravljenju.

Istorija jamu soka

Jamu je prastaro indonežansko piće i predstavlja deo indonežanske biljne kulture već vekovima. Indonezija je bila centar trgovine između Arapa, Indijaca i Kineza, pa tokom vekova, i sok od jamua postao je deo režima ishrane brojnih azijskih naroda.

U Indoneziji, jamu je više od jednostavnog pića. Pored toga što ima zdravstvene koristi, on je bio i komunikacijska veza među ljudima. Jamu je postao neophodnost, a ne luksuz.

Od nedavno, jamu sok je postao popularan i van azijskih granica, te ga služe mnogi restorani, naročito na Baliju. Indonežanska vlada nastoji da podrži širenje popularnosti ovog pića.

Za šta je zdrav jamu sok?

Antiupalna dejstva

Jamu se pravi od različitih antiupalnih svojstava, uključujući i đumbir, koji sadrži antiupalne sastojke. Samim tim, ovaj sok jača imunitet.

Antioksidanti

Od sastojaka, u ovom slučaju prednjači kurkuma, koja smanjuje upale i sprečava štetu nastalu oskidativnim stresom.

Antiviralna svojstva

Đumbir sadrži i prirodne antiviralne sastojke koji sprečavaju da virusi uđu u ćelije. Takođe, đumbir pomaže i kod mučnina, umanjenja nadutosti i poboljšava varenje.

Elektroliti

Nezaslađena kokosova voda, koja je deo soka od jamua, bogata je kalijumom, važnim mineralom, ali i elektrolitima, koji hidriraju telo. Sam kalijum pomaže u boljoj funkciji nerava i mišića, te umanjuje grčeve i bol.

Antibakterijska svojstva

Med, kojim se ovaj sok zaslađuje, sadrži prirodne antibakterijske komponente, a pomaže i kod problema sa organima za varenje. Isto tako, umanjuje i upale u samom organizmu.

Kako se pravi jamu sok?

Sastojci

125 grama sveže kurkume
20 grama đumbira (narendanog ili u prahu)
prstohvat crnog bibera
2 kafene kašike limuna (ili limete)
2 kafene kašike meda (ili drugog zaslađivača)
4 šolje kokosove vode

Način pripreme

Pomešajte sve sastojke i uživajte u ovom napitku!

 

lepotaizdravlje.rsgalitskaya/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.