Najukusnija jela sa govedinom – Sote Stroganov

by | jul 25, 2020
Jela sa govedinom, Lepota i zdravlje

Od mnogih drugih jela sa govedinom, Sote Stroganov se izdvaja svojom punoćom i širokim spektrom ukusa. Njegovu osnovu čine meso, pečurke i kisela pavlaka, dok su senf, kiseli krastavčići i začini zaslužni za krajnju notu ovog jela. Zahvaljujući tome što je meso iseckano na tanke trake, sote je mekan i sočan, što se ne može reći za neke druge obroke s govedinom. (Pročitaj: Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?)

Čuveni specijalitet od govedine potiče iz Rusije, a naziv, kako se smatra u kulinarskim krugovima, duguje grofu Pavelu Stroganovu. Grof ga nije pripremao, ali je često uživao u njegovom čarobnom ukusu.

Najukusnija jela sa govedinom – Sote Stroganov

Sastojci:
500 grama goveđeg filea
1 glavica crnog luka isečenog na kolutove
250 grama šampinjona (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet)
1 kašika brašna
1 kašičica senfa
1 limun
2 kisela krastavčića iseckana na kockice
1 kisela pavlaka (125 ml)
ulje za prženje mesa
so
mleveni biber

Priprema:
Isecite posoljeno meso na tanke trake, pa ga propržite na ulju. Dovoljno je da prženje traje nekoliko minuta, dok meso ne dobije lepu rumenu boju. Ako u tiganju bude predugo, postaće suvo i teško za žvakanje. Zatim ga izvadite iz tiganja i preručite u tanjir. U masnoći koja je ostala u tiganju izdinstajte luk i pečurke, pa posolite i pobiberite uz povremeno mešanje. (Pročitaj: Ajurveda dijeta – budite zdravi i u harmoniji s prirodom)

Kada luk i pečurke omekšaju, vratite meso u tiganj, pa stavite senf i brašno. Kratko propržite na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje. Postepeno dodajte 250ml vode, pa krastavčiće. Krčkajte tridesetak minuta.

Kada je skuvano, sipajte limunov sok, pa pavlaku. Promešajte, pustite da proključa, pa sklonite sa šporeta. Servirajte dok je toplo, uz prilog od integralnog pirinča, a za piće odaberite čašu vina. Ne zaboravite da atmosferu upotpunite adekvatnim izborom muzike, a to mogu biti neke od najlepših ljubavnih pesama.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images