Kako bezbedno otopiti meso?

by | 16 maja, 2022
Kako bezbedno otopiti meso

Evo kako bezbedno otopiti meso, a da u isto vreme taj metod bude i brz? Uz pomoć ovih saveta, moguće je postići i jedno i drugo. 

Sigurno vam se makar jednom desilo da ste zaboravili da izvadite zamrznuto meso i da tog dana ne znate šta da spremite za ručak. Ipak, moguće je odmrznuti meso, a da ono bude i bezbedno i brzo spremno za kuvanje. Evo i kako.

Kako bezbedno otopiti meso?

Najbezbedniji i najbolji način da otapamo meso onaj kada ga ostavimo u frižideru preko noći. Morski plodovi i živinsko meso mogu da tako odmrznuti ostanu u frižideru još dan ili dva, dok crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina) otopljeni u frižideru mogu da stoje i do pet dana. A koje su druge bezbedne metode?Pročitajte i… Da li je zamrznuto voće i povrće zdravo?

Mikrotalasna

Ovaj metod idealan je za manje komade mesa, kao što su piletina. U mikrotalasnoj meso se otopi u proseku za 10 minuta.

Hladna voda

Bez mikrotalasne, držanje mesa u hladnoj vodi može da ubrza proces odmrzavanja. Stavite mesto u plastičnu kesu, dobro je zatvorite i potopite u činiju s hladnom vodom. Menjajte vodu na svakih 30 minuta.

Pročitajte i… Lako do pravilne ishrane

Može li se spremati zamrznuto meso?

Verovali ili ne, sasvim je bezbedno kuvati ili pržiti zamrznuto meso. Jedino što će vam biti potrebno više vremena (i to za 50% više). Izbegavajte da smrznuto meso kuvate na tihoj vatri jer će se predugo otapati i može biti nebezbedno za konzumiranje.

 

lepotaizdravlje.rsIlia Nesolenyi/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.