Kako da izaberete zdrave žitarice za doručak

by | jul 18, 2015

Čak i ljudi koji imaju „manju svest“ o zdravoj ishrani znaju da pakovanje žitarica može biti prepuno šećera. Sigurno znate da mančmelou nije za doručak, ali ako tražite nešto drugo za doručak, a da je zdravo, može biti vrlo konfuzno.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Danas vam predstavljamo 5 saveta kako da izaberete zdrave žitarice za zdrav doručak.

Kliknite dalje za nastavak teksta

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

1. Vlakna
Potražite žitarice koje su bogate vlaknima i koje imaju po 4g vlakna po porciji. Poželjno bi bilo da to budu prirodna vlakna (kao u sitnoj pšenici i mekinjama), a ne žitarice sa dodatim vlaknima (koji su veštački). Još jedna stvar koju bi trebalo da znate je da uvek možete dodati vlakna tako što ćete jednostavno u činiju dodati i malo čia semena (6g po kašici) ili bobičasto voće (4g po šolju borovnica).

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

2. Gledajte da porcija ima manje od 5g šećera
Na nalepnici možda piše “šećer”, ali pažljivo gledajte i na kukuruzni sirup,sirup smeđeg pirinča, kristalizovan sok trske i na ostale zaslađivače – a svi se mogu naći u “zdravim” žitaricama. Jedini način da uživate u slatkim žitaricama, bez preterivanja je da kupite obične žitarice (na merenje u zdravoj hrani) i da ih pomešate sa fabrički napravljenim pakovanjem. Tako ćete uspostaviti ravnotežu šećera.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

3. Manje kalorija ne znači da je zdravije
Manje ne mora da bude bolje. Mnoge žitarice sa manje kalorija mogu imati i manjak vlakana, koje će vas ostaviti gladne jedan sat nakon konzumiranja istih (pogotovo ako ih jedete sa bademovim mlekom, koje ima malo proteina). Žitarice sa manje šećera, a više vlakana vaše telo će da prepozna kao obrok i držaće vas sitim sve do ručka.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

4.Uzmite u obzir proizvode bez glutena
Mnogi brendovi koji nemaju glutem, trijumfuju sa svojim dobrim statusom, ali treba im prvo pogledati listu sastojaka. Pirinač, kukuruz, kinoa i proso prirodno nemaju gluten. Iako je ovas isto bez glutena, ponekad se meša sa pšenicom, tako da obratite pažnju da je ovas na proizvodu koji kupujete označen kao bez glutena.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

5. Odredite pravu količinu kada konzumirate granolu, tj. musli (sa medom ili šećerom i sušenim voćem)
Uprkos glasu da je zdrava, pakovanje granole na veliko iznenađenje ima veliku količinu kalorija, masti i šećera. Takođe imajte na umu da je preporučena veličina porcije vrlo mala. Ako želite dodatnu hrskavost i više “stvari” u činiji, dodajte kašiku kašiku granole kao dodatak u “obične” žitarice.

Tagovi: