Kako izgleda tipičan japanski doručak, direktno iz Japana, donosi autorka bloga „Mango & Coco“

by | 28 juna, 2022
Japanski doručak

Ključna karakteristika koja opisuje japanski doručak je – balans, objasnila nam je Tamara Goršek Bobanac sa bloga Mango & Coco. Saznajte koja jela čine njegovu okosnicu.

Tamara Goršek Bobanac autorka je i osnivačica bloga Mango & Coco na kojem deli sjajne, ukusne, a zdrave recepte. Nedavno se sa porodicom preselila iz Hong Konga, gde su živeli nekoliko godina, u Japan, a to znači da možemo očekivati više zanimljivih informacija i, naravno, recepata – o japanskoj kuhinji. A to čak i nije jedini novitet u Tamarinom životu: upravo ovih dana završava IIN – Integrative Nutrition School, čime će dobiti zvanje sertifikovanog health coacha.

Japanci važe za jedan od najdugovečnijih naroda na svetu, pa je veoma zanimljivo i korisno zaviriti u koncept njihove ishrane, kao svojevrsni benchmarking (poređenje sa najboljim praksama).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@m_a_n_g_o_and_c_o_c_o)


Japanski doručak zapravo prati japanski koncept kreiranja obroka čiju suštinu predstavlja balansiranje i harmonija između ugljenih hidrata, vlakana i proteina, kao i princip umerenosti što se tiče same količine.

Okosnicu japanskog obroka čine supa i riža, a tako je i sa doručkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@m_a_n_g_o_and_c_o_c_o)

Dakle, ovo su jela i namirnice koji će se na stolu u japanskim domovima naći na samom početku dana:

1. Pirinač

Riža je esencija japanskih obroka i injekcija ugljenih hidrata kao gorivo za mozak i telo tokom celog dana.

2. Miso supa

Napravljena je od miso paste (fermentisana soja) i algi. Na to se dodaju i drugi sastojci poput tofua, pečurki, patlidžana… Njeni benefiti ogledaju se u prisustvu probiotika koji bustuju zdravlje našeg digestivnog trakta.

3. Natto

To je lepljiva zrnasta smeša koja u stvari predstavlja fermentisana zrna soje. Stranci se malo muče sa ovim jelom jer je vrlo specifičnog ukusa i teksture, ali Japanci veruju da moraš probati makar malo nattoa jer je to za tvoje zdravlje.

4. Tamagoyaki

Sličan je kajgani i ispečen u obliku rolne ili kvadrata. Benefite kvalitetnih jaja (organska jaja od koka hranjenih travom) svi znamo.

5. Yakizakana

Grilovana riba. Razne ribe se u Japanu bacaju na gril, ali najviše skuša i losos. I jedna i druga riba prebogate su omega 3 kiselinama.

6. Otsukemono

Ukiseljeno povrće bogato zdravim bakterijama. Obično se kao osnova koriste đumbir, rotkva, šljiva, krastavci, šargarepa, patlidžan… Pri kiseljenju se koriste različiti začini tako da u zavisnosti od njih jelo dobija različit ukus.

Japanci veruju da je njihov doručak dobro izbalansiran, i kada su sastojci u pitanju, i kada se radi o količini. Preterivanja – nema. Smatra se da treba stati kada smo otprilike 70% siti kako bismo obezbedili lakše i varenje i funkcionisanje tokom celog dana.

Kako vama deluje ovaj japanski princip balansiranja?

Instagram /

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.