Koliko šećera dnevno smemo da unosimo?

by | 20 jula, 2021
Koliko šećera dnevno smemo da unosimo

Koliko šećera dnevno smemo da unosimo pitanje je koje mori svakog sladokusca. A evo i šta kažu stručnjaci!

Svako ko pazi na ishranu i unos količine kalorija, sigurno prati i to koliko šećera dnevno unosi. A kada se malo zadubimo u ono šta piše na pakovanjima namirnica shvatamo da šećera ima gotovo u svemu.

Ipak, to ne treba naročito da nas brine, kažu stručnjaci. Naime, naše telo će razgraditi šećer, bilo da je u pitanju organski med ili onaj od šećerne trske. Pa ipak, neki šećeri se teže vare i imaju veće negativne posledice po naše telo. Na primer, brza hrana, poput pice i sokova sadrži visok sadržaj šećera koje telo teško prerađuje. S druge strane, šećeri u voću dolaze uz antioksidante, vlakna, minerale i vitamine te pomažu telu da pravilno funkcioniše. Potpuno izbegavanje šećera takođe nije preporučljivo niti zdravo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Creer 111 (@creer111)

Koliko šećera dnevno smemo da unosimo?

Pored toga što je važno napraviti razliku između dobrih i loših šećera, važno je znati i koliko šećera dnevno smemo da unosimo?

Prema istraživanjima, prosečna osoba dnevno unosi 77 grama šećera, što znači da godišnje unosimo oko 27 kilograma šećera! Iako ovo zvuči mnogo, prava istina je da ne postoji zvanična preporučena dnevna doza šećera.

Pročitajte i… Kako smanjiti dnevni unos šećera

Ipak, nutricionisti preporučuju da limitiramo unos dodatnog šećera. Tako, preporuka je da nam 10% dnevnih kalorija bude dodatni šećer. To u prevodu znači da ukoliko konzumiramo 2000 kalorija dnevno, smemo da pojedemo 50 grama šećera (12 kašika). Ovo se naravno podrazumeva samo ukoliko smo i fizički aktivni i  treniramo.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dnevni unos šećera limitira na 25 grama.

Naravno, ove brojke i preporuke odnose se na dodati šećer, a ne na šećer koji se nalazi u namirnicama poput voća ili mleka.

 

 

lepotaizdravlje.rs jordachelr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.