Krem čorba od junetine sa karfiolom

by | maj 23, 2009
Lepota i Zdravlje - Recepti - Krem corba


POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.

  • 300 g junetine
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 veza zeleni
  • 1 žumance
  • 1 dl pavlake
  • 1 limun
  • 4 kašike ulja
  • 1 glavica luka
  • 1/2 veze peršuna
  • začin C, biber

 

PRIPREMA:

1. Očistiti karfiol, razdvojiti cvetove, pa staviti da se kuva u 2 l vode dok ne omekša.
2. Luk i zelen očistiti pa iseći na kockice, limun iscediti, junetinu takođe iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti luk, pa kada postane staklast dodati junetinu i zelen, sipati malo vode, pa dinstati dok meso i povrće na omekšaju, uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Obaren karfiol izmiksati sa malo tečnosti u kojoj se kuvao, pa sipati u omekšalo povrće i meso, doliti vode da se dobije željena gustina i začiniti po ukusu.
5. Ovako pripremljenu čorbu ostaviti da proključa, pa kuvati još 10 minuta.
6. Umutiti žumance sa pavlakom i sipati u gotovu čorbu, dodati sok od limuna, sve promešati i posuti seckanim peršunom. 


REČ NUTRICIONISTE:

Iako se meso govedine svrstava u crveno meso, pripremom obroka krte junetine ili govedine s povrćem, dobija se nutritivno kvalitetan i za zdravlje vrlo koristan obrok. Meso je pre svega odličan izvor proteina neophodnih za funkcionisanje našeg organizma.

 

Izvor:  

Tagovi: