
Mit o dve litre vode dnevno: Koliko tečnosti nam je zaista potrebno?
Da li je dve litre vode dnevno mit ili potreba? Izračunajte koliko vam vode zaista treba tokom dana Gotovo da nema osobe koja na pitanje: "koliko ...
Majndfulnes način ishrane mnogima od nas zvuči nemoguće, ali njegovi benefiti su stvarni.
Svesno konzumiranje svakog obroka može delovati kao nemoguća misija u današnje vreme. Uglavnom, tokom obroka, radimo još makar jednu stvar. Doručkujemo na poslu za kompjuterom, ručamo s mobilnim telefonom u rukama, proveravajući društvene mreže, mejlove… A večeramo uglavnom uz ekran televizora ili laptopa, gledajući serije ili filmove.
Međutim, na ovaj način ne uživamo u samoj hrani, a pored toga, istraživanja su pokazala da unosimo više kalorija kada nismo fokusirani isključivo na sam obrok. Na svu sreću, ovo možemo promeniti, a kako, otkrivamo vam u nastavku.
1 Neka telo sustigne funkciju mozga
Brzo konzumiranje obroka i ignorisanje signala tela vs. sporo konzumiranje i zaustavljanje kada osećamo sitost.
Usporavanje je jedan od najboljih načina da naš um i telo komuniciraju. Tako će telo zapravo slati signale mozgu kada je stomak sit. Kada usporimo, telo ima šansu da se poveže s mozgom. Stoga, žvaćite svaki zalogaj najmanje 25 puta, odložite escajg nakon svakog zalogaja i osluškujte svoje telo.
2 Signali gladi
Da li odgovarate na emocionalne potrebe ili na stvarne potrebe organizma?
Mnogi od nas jedu kada osećaju tugu, usamljenost, dosadu, nervozu… A šta je s situacijom kada stomak krči, nemamo energije i osećamo vrtoglavicu? Prečesto ove druge signale ignorišemo. A oni su bitniji jer su to signali gladi.
3 Kultivišite majndfulnes kuhinju
Još jedan način da jedete manje svesno jeste da jedete „u hodu“, dok stojite u kuhinji i gledate šta sve imate u frižideru, ladicama, na policama… Kada dođe vreme za obrok, sedite za sto, koristite pribor za jelo i fokusirajte se na obrok. Kuhinju kultivišite na način da bude organizovanija i da vas podstrekuje na zdraviju ishranu. Neka vam pri ruci budu zdravi obroci i grickalice, umesto prerađenih namirnica. U činije stavite voće, orašaste plodove, iseckano povrće poput šargarepe… Ovako ćete za užinu imati zdrav obrok.
4 Shvatite svoju motivaciju
Potrebno je naći balans između hranljivih namirnica, koje nas u isto vreme zadovoljavaju. Tako, ukoliko na primer volite slatko, izaberite tamnu čokoladu s većim procentom kakaoa. Ili grickajte orašasto voće s medom.
5 Dublja veza s hranom
Retko ko zaista razmišlja o onome što konzumira. Ali svaki obrok nas sve više povezuje s prirodom i s drugim ljudima. Koristite sveže sastojke, kuvajte obroke umesto da naručujete dostavu. Razmišljajte o svakom koraku prilikom pripremanja jela i o svakom sastojku koji koristite.
6 Fokus na tanjiru
Multitasking nam je svima srodan kada je ishrana u pitanju. Tokom obroka, isključite televizor, mobilni telefon i udaljite se od laptopa. Fokusirajte se isključivo na tanjir i namirnice koje su u njemu. Ne žurite!
I najvažnije od svega – uživajte u obrocima!