Najbolji jesenji plodovi za vaše zdravlje

by | 21 oktobra, 2012

Osim boja prirode koje nas iznova opčine svake jeseni, ne smemo zaboraviti i šarenilo kojim odišu jesenji plodovi. Jabuke, kruške, mandarine i kestenje prirodni su izvor tzv. fitohemikalija, koje su sebi sadrže možda i na stotine biološki aktivnih, nenutritivnih hemikalija pronađenih u biljkama.

Fitohemikalije su zapravo nosioci pigmenta voća i povrća, a neretko imaju pozitivan uticaj i na naše zdravlje. Stoga se uvek odlučite za raznobojne plodove, jer ćete tako svom organizmu obezbediti pravu riznicu vrednih fitohemikalija.

1. Kivi je izvor vitamina C, a samo jedan plod u sebi sadrži čak 120% preporučene dnevne količine ovog vitamina. Njegova energetska vrednost je niska, pa se smatra savršenim dijetetskim proizvodom. Preporučuje se svima, a posebno osobama sa slabim imunim sistemom i visokim pritiskom.

2. Mandarina sadrži brojne sastojke koje naš organizam brane od bolesti, uključujući i vitamine C i A. Nije slučajno da mandarine sazrevaju upravo u vreme prehlada i virusa, pa je preporučljivo koristiti ih za prevenciju od gripa. I, što je veoma važno – mandarine ne ugrožavaju vašu liniju.

3. Kesten se od ostalih orašastih plodova razlikuje po nižem udelu masti i većem udelu skroba. Ujedno je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a osim toga je i izvor vitamina B6, kao i kalijuma, te folne kiseline.

4. Orasi sadrže veliku količinu masti, pa se stoga smatraju pravim energetskim bombama. Važno je napomenuti da se radi o višestruko nezasićenim mastima, tj. onim koje su poželjne u ishrani svakog čoveka.

5. Grožđe je zaslužno za čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje čoveka, pogotovo kada se radi o očuvanju kardiovaskularnog sistema. Važan mineral koji je sastavni deo grožđa je bor, a adekvatna količina bora je ključna za očuvanje zdravih kostiju.

6. Kukuruz je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam dodatnim kalorijama, s obzirom na to da jedan klip sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima i siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Osim toga, kukuruz u sebi sadrži i vitamine B1, B5, C, folnu kiselinu, fosfor, kalijum i magnezijum.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.