Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci

Božićna trpeza s ukusnim, a zdravim jelima prijaće i vama i vašim gostima. Isprobajte ove stare-nove recepte

by | januar 5, 2021

Kako da vaš izbor za božićni ručak budu najlepši božićni recepti, a da to ipak bude zdrava praznična trpeza? Iako deluje nemoguće, zapravo nije teško. Dovoljno je samo malo preraditi tradicionalne recepte.

U vreme božićnih i novogodišnjih praznika, često umemo da preteramo s masnim i teškim jelima, mesnim prerađevinama i slatkišima, što malo kome prija. Mnogo jela, masnih salata sa majonezom i pavlakom, puno raznih teških, kaloričnih i preslatkih torti i drugih poslastica, pravi je atak na naše zdravlje, naročito kada se sve to udruži s alkoholom. A zapravo, i praznična trpeza može da bude osmišljena u skladu sa zdravim principima ishrane, tako da nas nakon praznika ne muče bolovi u želucu, gorušica, nadimanje i ostalo.  (Pročitajte i: Ukusan obrok sa malo kalorija – Specijaliteti sa piletinom (recepti))

Zdrava praznična trpeza

Da biste napravili ukusnu hranu, a da to ipak bude zdrava praznična trpeza, predlažemo vam sledeće.

Za predjelo napravite slani kolač sa crnim maslinama. On će zadovoljiti potrebu za slanim zalogajima na početku večere, ali neće vam opteretiti stomak. Ovaj kolač se može jesti kao hleb i uz čorbu i uz glavno jelo.

Odličan izbor za nastavak večeri je klasik naše tradicinalne praznične trpeze – bela čorba od povrća. Nju možete obogatiti pečurkama, da bi bila još zdravija.

Za glavno jelo, umesto pečene prasetine, sarme i sličnih, napravite jela od ribe ili „mršavih“ vrsta mesa, kao što je teletina ili junetina. Na kraju poslužite najlepše kolače – božićne medenjake, kao poslasticu večeri.

ma-photo/Shutterstock.com

Recept za česnicu

Sastojci: 1 kg brašna, 500 ml mleka, 100 g maslaca, pola kockice kvasca, 2 ravne kašičice soli, 2 ravne kašičice šećera, 2 žumanceta

U 500 ml mleka dodajte 2 kašičice šećera i pola kockice kvasca. Prosejte brašno u veću posudu i dodajte so, maslaca isečen na tanke listiće i žumanca. Kad kvasac nadođe, dodajte i njega u brašno i zamesite glatko testo. Ostavite ga da odstoji na toplom. Nadošlo testo još jednom premesite i u njega ubacite novčić koji ste prethodno prokuvali. Dodajte i zrno pšenice (da bude rodna godina). Odvojte deo testa od kojeg ćete napraviti pletenicu i njome ukrasiti česnicu. Oblikovana česnica, premazana umućenim žumancetom, treba da stoji pola sata u podmazanoj tepsiji, da još malo naraste. Zatim je stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta na 200 stepeni, a onda na 170 stepeni dok ne bude pečena.

Božićni medenjaci

Sastojci: 600 g brašna, 125 g maslaca, 2 jajeta + 2 žumanceta, 200 g šećera, 4 kašike meda, kašičica sode bikarbone, malo cimeta, malo muskatnog oraščića; glazura: 2 belanceta, 180 g šećera, malo soka od limuna

Zamesite testo i ostavite ga da odstoji jedan dan u frižideru. Sutradan testo razvaljajte oklagijom na 5-8 mm debljine. Modlicama vadite kolačiće i ređajte na pek-papir u tepsiju. Kolačiće pecite na 180° C desetak minuta. Kada se božićni medenjaci dobro ohlade, ukrasite ih glazurom. U sneg od dva belanca dodajte šećer i sok od limuna i dobro sve izmešajte, pa smesu stavite u špric ili kesu za dekorisanje i ukrasite medenjake po želji. Uživajte u ovim poslasticama!

margouillat photo/Shutterstock.com

Slani kolač sa maslinama

Sastojci: 160 g kozjeg sira, 80 g crnih maslina, 100 g šunke isečene na kockice, 1 šolja brašna, 1/2 šolje mleka, 4 jaja, 1/2 šolje maslinovog ulja, prašak za pecivo, 1 kašika soli

Masline isecite na tanke okrugle kriške, a kozji sir i šunku na kockice. Izmiksajte jaja u dubljoj posudi i dodajte so, maslinovo ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodajte kockice šunke, masline i kozji sir, pa dobro promešajte da se smesa sjedini. Podmažite kalup za hleb ili u njega stavite pek-papir, pa izlijte smesu u kalup. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni 45 minuta na 180° C. Slani kolač sa maslinama je spreman za posluženje(Pročitajte i: Božićni kolač od pomorandže i čokolade)

lepotaizdravlje.rsArtSyslik/Shutterstock.com