Negativne posledice: Šta „brze“ dijete zaista rade vašem telu?

by | 12 marta, 2016

Brze dijete uz koje se mršavi „preko noći“ izuzetno su popularne u današnje vreme i njima su preplavljeni mediji, a popularizuju ih i poznate ličnosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ipak, ove dijete koje bismo slobodno mogli nazvati „hirovima“ jer nisu bazirane na istrajnosti i promeni životnih navika, vašem telu mogu naneti više štete nego koristi. Njihove negativne posledice mogu biti neprijatne, kao što su loš zadah, razdražljivost i umor, ali i veoma opasne, uključujući i dehidrataciju ili izobličenost tela.Pročitajte i… Najbizarnije dijete poznatih dama

Grejpfrut dijeta

Ova dijeta je veoma popularna još od tridesetih godina prošlog veka, a od poznatih ličnosti praktikovale su je Kajli Minog i Bruk Šilds. Ova dijeta zasniva se na smanjenju ugljenih hidrata i šećera, a sok od grejpfruta treba piti uz svaki obrok.

Pročitajte i… Moćna namirnica: Šta sve leči grejpfrut + recepti

Međutim, hemijsko jedinjenje Naringenin koje je zaslužno za ubrzanje metabolizma i eliminisanje viška kilograma bi trebalo uneti u mnogo većim količinama da bi zaista bilo nekog efekta. Naime, čak 40 grejpfruta dnevno je neophodno kako bi se sagorelo 5.000 kalorija. Stručnjaci upozoravaju da bi u slučaju da konzumirate tako velike količine ove namirnice moglo doći do poremećaja sna, vrtoglavice, te suvoće usta i nosa.

Nutricionista Ema Rouz kaže: „Grejpfrut čini deo zdrave ishrane, međutim, ova dijeta je obično vrlo ograničena što se tiče unosa kalorija. Ovo ograničenje dovodi do deficita mnogih vitamina i minerala koji se nalaze u raznovrsnim namirnicama koje ova dijeta zahteva da izbacite iz ishrane.“

Pogledajte na sledećim stranicama koje negativne posledice mogu imati druge danas jedne od najpopularnijih dijeta na svetu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Paleo dijeta

Džesika Bil i Megan Foks držale su ovu dijetu poznatu kao „dijetu kamenog doba“ jer se zasniva na ishrani koja se sastoji od mesa, ribe, povrća i voća (ali ne slatkog), žitarica i mahunarki. Paleo dijeta za svoju polaznu osnovu uzima ishranu naših predaka u doba Paleolita (pre više od 10 hiljada godina). Tadašni čovek unosio je hranu punu proteina iz mesa kao i voće bogato vlaknima. Savremeni čovek je potpuno oslonjen na visoko obrađenu hranu, punu ugljenih hidrata.

Pročitajte i… Dijete poznatih koje lako možete i sami da primenite

Novije istraživanje na Univerzitetu u Melburnu dokazalo je da ova dijeta dokazano pomaže brz gubitak kilograma, te da čak i smanjuje rizik od dijabetesa. Stručnjaci tvrde da nema definitivnog dokaza negativnih efekata mahunarki i integralnih žitarica.

Ema Rouz kaže: „Osnova ove ishrane zasnovana se na izbegavanju rafinisanih i jako obrađenih namirnica umesto kojih se jede hrana bogata vitaminima, te i meso, riba i jaja, što su dokazano zdrave namirnice. Međutim, ova dijeta se, takođe, zalaže za izbacivanje mlečnih proizvoda i žitarica što je nepotrebno i može biti štetno jer ste iz ishrane izbacili brojne hranljive materije koje ove namirnice sadrže u sebi.“

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Atkinsonova dijeta

Dženifer Aniston svoju besprekornu liniju duguje upravo ovoj dijeti. Ovaj plan ishrane koji uključuje ograničen unos ugenih hidrata i šećera, ali slobodno konzumiranje svih vrsta mesa, predstavlja se kao savršen borac protiv viška kilograma u odnosu na druge dijete.

Pročitajte i… Limun dijeta: 10 kilograma manje za samo dve nedelje

Međutim, stručnjaci tvrde da ova dijeta može dovesti do lošeg zadaha, kao posledica ketona – hemikalije koja se oslobađa u dahu u procesu sagorevanja masti. Ovaj problem možete sprečiti tako što ćete piti puno vode i prirodne osveživače, poput čaja od mente, peršuna i semena komorača.

„Neki od principa ove dijete, zasnovani na zdravoj ishrani, odnosno na izbacivanju šećera i prerađenih ugljenih hidrata iz ishrane, su dobri. Međutim, ova dijeta podrazumeva i izbacivanje zdrave hrane, poput žitarica i orašastih plodova, pa čak i nekog povrća kako biste definitivno tokom dana uneli zuzetno malo ugljenih hidrata. Ipak, tako nizak nivo ugljenih hidrata u organizmu telu nije dostupan da ga koristi kao izvor energije u organizmu“, kaže Ema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kolačić dijeta

Ovaj naizgled „previše dobro izgleda da bi bilo istina“ dijeta, popularizovana je od strane doktora Sanforad Sigla, a uključuje ishranu slatkišima. Umesto da pojedete obrok ili grickalicu, po načelima ove dijete trebalo bi da pojedete nutritivno bogat kolačić koji bi trebalo da vas zasiti. Svaki kolačić može imati od 90 do 150 kalorija i može biti obogaćen s više vlakna, proteina, masnoća, vitamina ili minerala. Normalna večera u ovoj dijeti je dozvoljena.

Pročitajte i… Jogurt dijeta: Četiri kilograma manje za samo tri dana

Međutim, stručnjaci upozoravaju da, odustvo raznolikosti u ishrani kao posledicu ima i nedostatak hranljivih materija neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma.

„Ovo je izuzetno nezdrav način da se dođe do cilja mršavljenja, jer prave i zdrave namirnice nikako ne bi trebalo zameniti kolačićima“, kaže Ema i naglašava: „Kada vam je večera jedini normalan obrok u toku dana, vaše telo ne dobija sve hranjive sastojke koji su mu potrebni.“

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6+1 dijeta

Ova dijeta zasnovana je na načelu da se šest dana jede normalno, a potom jedan dan posti. Postoji i rigoroznija dijeta 5+2 kod koje se normlano jede pet dana, a posti nakon toga dva dana. Frontmen grupe „Coldplay“, Kris Martin, nedavno je izjavio da mu je ovaj režim ishrane pomogao da održi vitku figuru, te i dobar glas i da je zahvaljujući njemu kreativan koliko jeste.

Pročitajte i… Holivudska dijeta Viktorije Bekam: 4 kilograma manje za samo 4 dana

Međutim, ne postoje konkretni dokazi koji bi to potvrdili, a kao negativne posledice javljaju se: nesanica, loš zadah, razdražljivost i dehidratacija.

Ema je prokomentarisala i ovu dijetu rečima: „Iako postoje brojne studije koje pokazuju prednosti ovakvog režima ishrane koji uključuje periodični post, nije najbolje rešenje, jer osoba nakon posta oseća veliku glad, pa je veća verovatnoća da pojede narednog dana i više nego što je neophodno, te da posegne za nezdravim namirnicama kako bi utolila osećaj gladi. „

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mono obrok dijeta

Ovaj režim ishrane je upravo tako monoton kao što mu i ime sugeriše. Ova dijeta zasniva se na tome da jedete samo jednu vrstu hrane neprekidno, odnosno obroke napravljene od iste namirnice. Međutim, iako će vam ovo značajno smanjiti troškove kupovine namirnica, ovo nikako nije dobra ideja za vaše telo.

Pročitajte i… Krompir dijeta: 5 kilograma manje za samo 3 dana

Kada jedete samo jednu vrstu namirnica duži vremenski period, vašem organizmu nedostaju brojne hranljive materije koje se ne nalaze u toj namirnici već u onima koje izbegavate kako biste što brže smanjili telesnu masu. Ovakav režim ishrane može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a nutricionisti upozoravaju da može izazvati i teške poremećaje u ishrani.

„Neadekvatna raznolikost namirnica koju podrazumeva ova dijeta može dovesti do nedostatka brojnih vitamina i minerala“, objašnjava Ema i ističe da je neophodno jesti što više različitog voća, povrća, žitarica i drugih namirnica kao izvore različitih hranljivih materija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dijeta zasnovana na bebećim kašicama

Šeril Kol pričala je svojevremeno kako je jela samo hranu za bebe pre učešća u popularnom takmičarskom šou „X Faktor“ 2011. godine kada se našla u njegovom žiriju. Ovaj metod ishrane koji je osmislio trener Trejsi Anderson, podrazumeva da jedete smao kašastu hranu tokom dana, a dozvoljava vam jedan jedini „normalan“ obrok u toku dana, a to je večera.

Pročitajte i… Koja je vaša astro dijeta?

Iako ćete uz ovu dijetu možda skinuti višak kilograma brže nego na neke druge načine, ova dijeta nikako nije zdrava, jer se u bebećim kašama ne nalaze brojne hranljive materije koje su neophodne za zdravo funkcionisanje organizma odrasle osobe.

Ema o ovoj dijeti kaže: „Ne samo da će vam nedostajati brojni ukusi koji se ne nalaze u proizvodima namenjenim bebama, nego će va nedostajati i brojni hranljivi sastojci. Takođe, žvakanjem hrane, kojeg nema u slučaju kada jedete kaše koje se tope u ustima, se mozgu šalje signal da prepozna koliko energije telo ima na raspolaganju da troši. U ovom sluaju, kada nedostaje proces žvakanja, vaše telo ne zna koliko ste energije uneli u organizam pa ćete verovatno jesti više nego što vam treba.“

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Flečerizam“ dijeta

Tvorac ovog načina mršavljenja po kome je i dobio ime je Horac Flečer, koji je živeo krajem 19. Veka. On je smislio „dugo žvakanje“ kojim bi svaki zalogaj trebalo žvakati najmanje 32 puta, dok ne pređe u tečno stanje. Tvrdio je da na taj način ljudi mogu da smršaju, ali i da smanje rizik od mnogih bolesti.

Pročitajte i… Dijeta s testeninama: Tri kilograma manje za samo pet dana

U stvarnosti, nema dokaza za efikasnost ovakvog načina mršavljenje, a diskutabilno je i kako se na ovaj način apsorbuju hranljive materije iz namirnica.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tečna dijeta

Tecna dijeta spada u brze dijete, veoma je efikasna za skidanje kilograma kao i za instant mršavljenje, ali treba voditi računa i ovu dijetu nikako ne držati duže od 14 dana jer može biti štetna i opasna po zdravlje.

Kako se iz njenog naziva da zaključiti, ona se bazira na tečnim proizvodima kao što su supa, prirodni sokovi, mleko i mlečni proizvodi, biljni čajevi i naravno voda. Količina tečnosti koja se unosi po danu ne bi trebala da bude veća od tri litre.

Pročitajte i… Kineska dijeta: 5 kilograma manje za nedelju dana

Ova dijeta vam obećava da ćete unošenjem tečnosti prevazići „psihološku potrebu da jedete“. Glumac Džared Leto je izjavio da je ovu dijetu praktikovao kako bi brzo izgubio 32 kilograma zarad jedne uloge.

Međutim, biljni laksativ iz čajeva koji čini svakodnevni deo ishrane, gde pritom ne jedete nikakvu konkretnu hranu, može dovesti do dehidracije, a neke negativne posledice su i akne, vrtoglavica i dijareja.

„Ovakav način ishrane je izuzetno opasan. Telo na ovaj način ne može da dobije hranjive sastojke i energiju neophodnu za pravilno funkcionisanje a vi ćete vremenom početi da osećate negativne posledice poput vrtoglavice i smanjene mogućnosti koncentracije„, kaže Ema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ušna akupunktura

Ovaj neobični metod mršavljenja jednako je bolan kao što i zvuči. Ovaj metod mršavljenja podrazumeva akupunkturu uha, odnosno vaše uho se probada na određenim tačkama sa metalnim iglama kako bi se pomoglo suzbijanje apetita, kontrolisala žudnja za hranom, pa čak i ubrzao metabolizam.

Pročitajte i… 10 najvećih mitova i zabluda o dijetama i mršavljenju

Međutim, neki tvrde da je bilo koji rezultat promena zapravo lacebo efekt, a ovim bocanjem bili su izloženi povećanom riziku od infekcije, pa čak i mogućem deformitetu ušne školjke.

Ema kaže: „Nema naučnih dokaza koji ukazuju da bi to da bi ovaj metod mršavljenja mogao biti efikasan i koristan na bilo koji način. Telo je, takođe, izloženo većem riziku od infekcije.“

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Uspavana lepotica

Ako vam zamena hrane i grickalica spavanjem zvuči zabavno i lako to je verovatno zato što je moto ove dijete: „Ako nisi budan, ne možeš da jedeš slatkiše“. Cilj ove dijete jeste da se smanji vreme kada biste mogli da jedete, tako što ćete što više da spavate.

Pročitajte i… Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Međutim, ljudi imaju određeno vreme potrebno za spavanje, a ne mogu da utonu u san kada to njihovom organizmu nije neophodno. Zbog toga je ova dijeta podrazumevala prekomernu upotrebu sedativa i izgladnjivanje organizma. Šuškalo se da ju je primenjivao čak i Elvis Presli sedamdesetih godina prošlog veka kada je pokušavao da vrati nekadašnji vitki stas po kom je bio poznat.

Osim očiglednog rizika što ne jdete dovoljno tokom ove metode mršavljenja, prekomerno spavanje može dovesti do glavobolje, poremećenog sna, pa čak i halucinacija.

„Kao što i premalo sna utiče negativno na vaše telo i sposobnost normalnog funkcionisanja metabolizma i regulisanja hormona, isti slučaj je i kada spavate previše, gde pritom, nema dokazanih prednosti ove metode mršavljenja. Takođe, ovaj metod je izuzetno nepraktičan“, kaže Ema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Pantljičara“ dijeta

Da dobro ste pročitali, i nikako ne pokušavajte to da uradite! Ovo je možda i najjezivija dijeta koja je ikada nekome pala na pamet. Ovaj metod mršavljenja podrazumeva da u svoj organizam namerno ubacite ovog parazita kako bi počeo da „jede umesto vas“, odnosno da troši pola hrane koju unesete tokom dana u organizam.

Ovo čak zvuči veoma primamljivo, kad gledate iz jednog drugog ugla – vi unosite onoliko hrane koliko želite, pantljičara vam pojede pola a ostatak se svari prirodnim putem.

Pročitajte i… Ovo su zdravi ugljeni hidrati za gubljenje kilograma

Iako dobro zvuči, ova dijeta ima brojne negativne posledice. Naime, telo pantljičaru prepoznaje kao strano telo koje će, sasvim prirodno, pokušati da odbaci. Usled toga, dolazi do mučnine, nadutosti i proliva.

Pantljičara takođe jede i neophodne minerale i vitamine iz organizma, pa tako slabi imunitet, a da ne spominjemo mogućnost da iz creva pređe u neki drugi deo tela, pa čak i u oko, jetru ili mozak, i napravi ogromne zdravstvene probleme.

Ema kaže: „Ovo se ne preporučuje ni pod kojim okolnostima. Baš nikada! Ovo bi moglo da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i komplikacija“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.