Novi pristup: Ishrana kao avantura (ili – kako eksperimenti u kuhinji utiču na vaše zdravlje)

Eksperimenti u kuhinji su zanimljivi, često vrlo ukusni, ali, da li ste znali i da nam utiču na zdravlje?

by | 9 februara, 2021

Isprobavanje različitih namirnica, kreativno kombinovanje ukusa i, generalno, eksperimenti u kuhinji, pozitivno utiču na naše zdravlje, pokazuju istraživanja. Na koji način i kakve benefite vi možete imati od toga, otkriva vam Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina Lepota i zdravlje u svojim Beleškama iz kuhinje. (Pročitajte i: Morate probati: Neodoljivi čokoladni smuti bogat gvožđem)

Eksperimentišite u kuhinji i bićete zdraviji

Kada bi me neko pitao koja je najvažnija promena koju može da uvede svoju ishranu, bez dvoumljenja bih preporučila da to bude sledeće:

“Biću otvorena prema isprobavanju novih namirnica, začina i načina njihove pripreme”.



Verovatno se sada pitate zašto je baš gurmanski pristup, čiji je osnovni princip raznovrsnost, ključni putokaz na putu ka zdravijoj ishrani? Evo objašnjenja…

UNOSIĆETE VIŠE KORISNIH NUTRIJENATA…

Jasmina Ubiparip

Kada se hranimo raznovrsno, naša ishrana je bogatija vitaminima i mineralima. To potvrđuju i istraživanja: ljubitelji novih ukusa unose više proteina, vlakana i zdravih masnoća. Avanturistkinje u kuhinji konzumiraju 50% više povrća nego druge žene, pokazala je jedna finska naučna studija.

Kako da postignete veću raznovrsnost?

Donesite odluku da ćete se iz svaki put iz nabavke vratiti sa makar jednom namirnicom koju ranije niste probali. Zatim, oko pripreme nove namirnice organizujte čitav “događaj” za svoje ukućane, prijatelje ili – za samu sebe (zaslužile smo nešto specijalno, zar ne?!) U restoranu uvek izaberite nešto za vas novo. Ono što vam se posebno dopadne pokušajte kasnije da napravite kod kuće. Kada ste u gostima, raspitajte se kod domaćice o načinu na koji je pripremila jelo…

… BIĆETE ZDRAVIJI…

Zapaljenski procesi u organizmu ređe se javljaju kod osoba koje se hrane raznovrsno. Kod njih se češće nailazi na optimalne nivoe holesterola i omega-3 kiselina, a niži je i rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, u poređenju s ljudima koji nerado isprobavaju nova jela i ukuse, pokazala je nedavna studija objavljena u publikaciji American Journal of Clinical Nutrition.

… I BOLJE RASPOLOŽENI!

Isprobavanje novih, za nas egzotičnih, ukusa i jela može biti ona mala, jednostavna stvar, svima dostupna, koja će svakodnevicu učiniti zanimljivijom i uzbudljivijom. Lako je zapasti u rutinu i svaki dan, na primer, za doručak jesti kajganu pripremljenu na isti način.

Ali, dovoljno je samo da dodate nov začin (recimo, svežu majčinu dušicu, bosiljak ili vlašac), pa da čitava kuhinja potpuno drugačije zamiriše. U slučaju pomenute majčine dušice ili bosiljka – osetićete dašak Mediterana i usred februara. Ili možete otići i korak dalje pa kajganu jednog jutra zameniti domaćom miso supom sa pirinčanim nudlama i prepeličjim jajima (mnogo je lakše za pripremu nego što zvuči!). Supa za doručak? Definitivno nešto novo! I uzbudljivo! Oslušnite svoj organizam: da li vam je promena prijala? (Pročitajte i: Jedite kvalitetno i u kancelariji: 5 predloga za zdrave užine)

I ne zaboravite: Da biste potpuno uživali u jelu, žvaćite polako, uključite sva čula. Zastanite da se divite bojama, načinu na koji je jelo aranžirano u tanjiru, postanite svesni mirisa, teksture jela i, naravno, njegovog ukusa… Neka ishrana postane vaše polje za kreativnost i igru.

Ideja plus: Svi recepti u štampanom izdanju magazina Lepota i zdravlje osmišljeni su kao kulinarska avantura. Oni dolaze iz različitih kuhinja, koriste neobične kombinacije namirnica i neke sastojke za koje još možda niste čuli. Uživajte u njima i – javite nam šta ste isprobali!

KOJE NAMIRNICE DA ISPROBATE (AKO DO SADA NISTE)…

* miso pastu

* speltin i heljdin griz

* japanske jabuke

* pirinčane nudle

* mango

* putere od orašastih proizvoda

* klice i mikrobilje

* grilovani sir “škripavac”

* balzamiko sirće

* različite vrste mahunarki (leblebiju, smeđe, zeleno i crveno sočivo, mungo pasulj…)

* različite vrste žitarica (spelta, ječam, heljda…) koje ćete koristiti kao prilog jelima ili dodatak supama i salatama

* sve dostupne vrste pečuraka (lisičarke, bukovače, vrganji…)

* različite sorte zelenih lisnatih salata (matovilac, radič, rukola…)

* za vas nove začine i mešavine (kari pasta, zatar…)

Jasmina UbiparipFoxys_forest_manufacture / Getty Images via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.