Pitali smo nutricionistu: Celo jaje vs belance – šta je zdravije?

by | septembar 22, 2021
Celo jaje vs belance

„Trener mi je savetovao da klasičnu kajganu ili omlet zamenim onim od belanaca. Ali, meni je žao da ne upotrebim žumanca. Mislim, šta ću s njima? A ukus da i ne pominjem“, napisala nam je čitateljka. I nije jedina koja ima dilemu: Celo jaje vs belance? Odgovor smo potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Dakle, da li su jaja poželjna u jelovniku kada želimo da smršamo i da li bi trebalo izbegavati žumance?

Žumance sadrži više masti, ali ranije tvrdnje da sadrži i loš holesterol (LDL) nisu tačne, jer novija istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane ne utiče na porast holesterola u krvi, nego su za to zaslužne zasićene masti.

Celo jaje ima odličan nutritivni sastav, pa pored onoga što možete videti na vizualu ispod, sadrži i vitamine A, D, E, riboflavin, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink.

Zašto onda neko jede samo belance?

Belance se često dodaje jelima kada želimo da pojačamo unos proteina, ali ne i masti i kalorija.

Ako ste na restriktivnoj ishrani, i dalje možete jesti celo jaje, ali vodite računa o količini.


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Pročitajte i… Jaja s pesto sosom su najnoviji hit na internetu, a mi nemamo ništa protiv

Anna Shvets via Pexels