Pitali ste nutricionistkinju: Da li je intuitivna ishrana pogodna za svakoga?

by | april 13, 2022
Marija Đurković
Da li je intuitivna ishrana pogodna baš za svakoga? U pitanju je filozofija ishrane koja je u poslednje vreme sve popularnija, a mnogi smatraju i veoma važna kako bismo izbegli osećaj krivice u vezi sa „pravim“ i „pogrešnim“ namirnicama. Ipak, donosi li intuitivna ishrana uvek korist za zdravlje ili može biti i štetna? Ogovor smo potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Ukoliko želite da saznate više o tome šta je zapravo intuitivna ishrana i koji su njeni osnovni principi, pratite ovaj i ovaj link.

 

Da nijedna namirnica sama po sebi nije ni loša, a ni dobra, nego samo hrana, jedan je od glavnih principa intuitivne ishrane u kome ćete prepoznati i ono što vam nutricionisti često govore. Da li to znači da je intuitivno jedenje način ishrane koji nutricionisti blagosiljaju (u tekstu ću se ipak zadržati na svom stavu, jer ne mogu govoriti u ime svojih kolega)?

Krenuću od toga šta je intuitivna ishrana, jer verujem da ima i onih koji su čuli za nju, ali ne znaju šta je tačno.

Reč je o anti-dijeta pristupu ishrani koji striktno odbacuje način razmišljanja osobe na dijeti i oslanja se na intuiciju i osluškivanje trenutnih potreba tela, bez restrikcija, bez opsednutosti brojanjem kalorija i bez griže savesti.

Intuitivno jedenje je, zapravo, najprirodniji način ishrane i za decu i za odrasle ljude. Jedem kada sam gladan – zaustavljam se kada sam sit. Sve to zvuči u redu, ali kada imamo osobu kod koje trenutno postoji problem u ishrani i veći višak kilograma, nemoguće je govoriti o intuitivnom jedenju. U tom slučaju bi osoba mogla reći: „Upravo sam pojela celu čokoladu, jer je moje telo to tražilo“.

Dakle, najpre moramo izgraditi zdrav odnos prema hrani, naučiti šta je dobro, a šta loše za naše telo, uobročiti se (imati redovne obroke) i naučiti koliko nam je hrane dovoljno da se zasitimo, a ne prejedemo. Želim da kažem da intuitivno jedenje ipak nije za svakoga. Ako je potrebno skinuti višak kilograma, onda ćemo ipak morati malo i da brojimo kalorije.

Intuitivna ishrana pogodna je za one ljude koji nemaju većih poremećaja u ishrani, a ni zdravstvenih problema ili višak kilograma. Za njih, jedenje po osećaju i bez brojanja kalorija nameće se kao sasvim normalan način ishrane.



Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.