Proteinska kafa je najnoviji trend, ali da li je zdrava?

Novi trend navodno pomaže da unosimo više proteina, ali da li je ovakav napitak zdrav?

by | 9 juna, 2021

Još jednom, TikTok nam je predstavio novi trend pod nazivom proteinska kafa (engl. proffee). Ovo piće, koje kombinuje proteinski šejk i hladnu kafu, pomaže i da unosimo više proteina. Ali koliko je ona zdrava?

Protein je ključno gorivo za telo, naročito ujutro ili posle treninga. Ali realnost je da većina ljudi unosi duplo više proteina nego što nam je potrebno. S tim na umu, pitamo se da li je zdravo da unosimo više proteina pomoću ovog napitka?

Da li je proteinska kafa zdrava?

Proteinska kafa sadrži dva glavna korisna sastojka – kafu, koja je puna antioksidanata i proteinski prah ili šejk, koji stvara energiju i potpomaže u regeneraciji mišića.Međutim, ukoliko koristite proteinske praškove, imajte na umu i ostale sastojke koje sadrže, poput dodatih šećera. Stručnjaci savetuju da potražite one praškove koji ne sadrže zaslađivače (ni prirodne ni veštačke).

Stručnjaci, takođe, kažu da ukoliko već imate izbalansiranu ishranu, bogatu zdravim mastima, proteinima, voćem, povrćem i složenim ugljenim hidratima, vaše telo nema potrebu za proteinskom kafom.

Osobe koje ne unose dovoljno hranljivih sastojaka, poput vegana, vegeterijanaca ili ekstremnih sportista, mogu da konzumiraju ovu kafu. (Pročitajte i… Dalgona kafa – zašto je teško napraviti je)

Naravno, sve ima i svoje „ali“. Kada je u pitanju proteinska kafa, važno je napomenuti da ona nije zamena za obrok. Ovaj napitak ne sadrži potrebne vitamine, minerale niti vlakna.

Proteinska kafa: Idealno gorivo za sportiste

Kofein stimuliše organizam i čini ga budnim, a protein poboljšava funkcije mišića. Stoga, prema stručnjacima, ovaj napitak je idealan za osobe koje se bave fizičkom aktivnošću. Savet je da popijete proteinsku kafu sat vremena pre treninga.

Kako se pravi proteinska kafa

U videu u nastavku otkrijte i kako da napravite ovaj napitak.

 

lepotaizdravlje.rsRamilF/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.