Francuski klasik koji možete jesti na mnogo načina – ratatuj

by | 14 avgusta, 2020
Ratatuj recept

Recept za ratatuj nam dolazi iz Nice, na bazi je povrća i veoma lak za spremanje, a ovaj francuski klasik nudi pravo bogatstvo ukusa. Veliki bonus je to što možete napraviti veću količinu i konzumirati ga na različite načine.

Ratatuj je odličan pratilac roštilja, a možete ga jesti i kao glavno jelo, uz neki hrskavi hleb. Sjajno se kombinuje kao prilog sa pastom i pirinčem, a u njegovom ukusu možete uživati i za doručak – sipajte mešavinu povrća preko palente ili poslužite kao prilog uz jaja. Manju količinu možete dodati na sendvič i poneti na posao. Izblendani ratatuj se odlično pokazao i kao umak za čips od tortilje, tako da je idealan kao lagano homemade posluženje kada vam se najave gosti. Izbor je toliko velik da će vam, možda, trebati dupla količina. (Pročitaj: Savršena keto večera – salata sa avokadom i piletinom)

Da bi vaš ratatuj bio baš onakav kakav treba da bude – ukusan i kremast, važno je da koristite sveže povrće, a sve delove koji su omekšali i počeli da se kvare, bez razmišljanja bacite. Ratatuj možete dinstati u tiganju ili peći u rerni, a bez obzira na način pripreme, kućom će se proširiti čarobni miris koji otvara apetit. Iako neki recepti preporučuju zasebno kuvanje svake vrste povrća, to zaista nije neophodno, a oduzeće vam dragoceno vreme.



Ratatuj – recept za francuski specijalitet

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk (veći)
6 čenova belog luka (iseckajte što sitnije)
1 veliki patlidžan
1 crvena paprika (najbolje je da bude babura)
4 tikvice
1 šolja paradajza (idealno bi bilo da koristite šljivar)
2 kašike paradajz paste
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica mlevene paprike
1/2 kašičice morske soli
1 šolja svežeg bosiljka (Pročitaj: Seme bosiljka – riznica minerala u majušnom zrnu)
opciono – 1/4 kašičice tucane ljute paprike (samo za one koji vole ljuto!)

Priprema:
Izdinstajte luk na ulju dok ne postane staklast, pa dodajte iseckano povrće. Krčkajte dok sve ne omekša,  pa dodajte začine, a ukoliko je jelo previše retko, možete ga naknadno zapeći u rerni. Neposredno pre posluživanja, pospite svežim bosiljkom. Poslužite toplo ili hladno, kao prilog ili kao glavno jelo, uz dodatak kinoe ili pirinča. Prijatno! (Pročitaj: Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.