
Avokado ili maslinovo ulje: Koje je zdravije?
Avokado ili maslinovo ulje, nas je interesovalo koja je razlika i koje je zapravo zdraviji izbor. A evo šta smo saznali. Svako ko se i malo bavio ...
Bulgur je žitarica koja već stotinama godina karakteriše kuhinju Bliskog istoka, a kada je trend zdrave ishrane „zahvatio“ Stari kontinent postao je sve češća namirnica i u evropskoj gastronomiji. Ova „drevna“ namirnica veoma je popularna u ishrani, pre svega zbog niske kalorijske vrednosti, ali i „bogatog“ ukusa.
FotO. Guliver/ Getty images
Bulgur je žitarica koja se dobija iz nekoliko različitih vrsta ustinjene i obrađene pšenice. Dobija se tako što se pšenica suši ili peče, potom mrvi i drobi dok se ne dobiju male granule nepravilnog oblika. Zatim se delimično kuva.
Ova „egzotična“ žitarica je bogatija mineralima i vitaminima u odnosu na rafiniranu pšenicu, a karakterističan je zbog niskog udela masti i visoke „koncentracije“ vlakana.
Dakle, ukoliko ste rešili da iz ishrane izbacite belo brašno i hleb, te se okrećete integralnom, možda bi bilo još bolje da u svoj jelovnik uvrstite bulgur.
Pročitajte i… Ne, nimalo ne goje! Jedite ove super grickalice koliko god hoćete bez griže savesti!
Više o ovoj žitarici, te kako se sve koristi pogledajte na sledećoj stranici…
Foto: Guliver/ Getty images
On je odlična zamena za pirinač – sadrži gotovo duplo manje kalorija, a pritom je hranljiviji. Takođe, može da se koristi i umesto testenine.
Bulgur ima daleko više proteina od drugih žitarica, pa daje produžen osećaj sitosti, a bogat je i kalijumom i gvožđem, te manganom i magnezijumom.
Zdrastveni benefiti ove namirnice uključuju i sprečavanje zatvora, smanjenje rizik od dijabetesa i bolesti srca, a ima učinka i u prevenciji od karcinoma.
Kažu da jedan tanjir bulgura može da zadovolji 60 odsto dnevnih potreba organizma za nutrinijentima.
Pročitajte i… Dodaju i do 3 kilograma! Posle konzumiranja ovih namirnica, osećaj nadutosti je neizbežan
Foto: Guliver/ Getty images
Bulgur se u kulinarstvu koristi u različitim salatama, pilavima, jelima sa povrćem, te čorbicama i supama. Mi vam danas donosimo najjednostavniji recepta za bulgur, koji9 možete obogatiti po želji različitim sastojcima i začinima (sir, tikvice, susam, peršunov list, maslinovo ulje, limunov sok…).
Pečeni bulgur:
Potrebni sastojci:
Priprema:
Prepecite bulgur na tiganju, sve dok ne zamiriše kao orašasti plodovi.
Sipajte ga potom u šerpu, pa prelijte preko proključalu vodu i so. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena.
Pročitajte i… Kilogrami nezaustavljivo idu dole! 7 dana jedite smesu od belog luka na prazan stomak
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje
Kako ko;-)Moja prehrana je vegetarijanska i redovno mi je na meniju,kao i ostale zitarice ili pseudozitarice:proso,kus-kus,heljda,kinoa,amarant…Pirinac najredje koristim,eventualno priustim sebi ponekad onaj crveni,jer je nutritivno mnogo bogatiji od obicnog,a integralni,nazalost,ne varim najbolje…Najbitnije je pravilna kombinacija namirnica.“Posna“ kuhinja je najukusnija,samo su ideje primarne,jer je toliko mogucnosti da se uziva kako u starim,tako i novim ukusima,mozda samo zaboravljenim…
Preobala sam i veoma je ukusno steta sto se ne koristi cesce u nasoj kuhinji