Sirova torta s narandžom i čokoladom je idealna veganska poslastica, jer se lako pravi, a ukus je neodoljiv.
Ono zbog čega najviše volimo sirove torte jeste što se pripremaju veoma lako, sadrže zdrave sastojke i kako im i samo ime kaže- ne peku se.
Na našu sreću, danas možemo naći zaista mnogo recepata za sirove torte i kolače, a kombinacije ukusa su, čini nam se, beskonačne. Mi smo se danas odlučili na uvek aktuelni spoj čokolade i narandže. Nekako, miriše nam na praznike!
Kora
2 kašike kokosovog ulja
225 g sirovih badema
2 kašike kakao praha
6 natopljenih urmi
Fil
280 g natopljenih indijskih oraha (najmanje tri sata ih potopite u vodu, nakon čega ih isperite)
8 natopljenih urmi
300 g tofua
110 g kokosovog ulja
Sok i pulpa od dve narandže
šolja kokosovog punomasnog kokosovog mleka
Preliv
55 g kokosovog ulja
2 kašike kokosovog šećera
25 g kakao praha
prstohvat soli
Sve sastojke za koru stavite u blender i blendajte dok ne dobijete finu, gustu smesu.
Smesu sipajte u okrugli pleh prethodno obložen pek papirom. Ravnomerno rasporedite smesu po plehu i utapkajte prstima.
Odložite u frižider.
Sve sastojke za fil stavite u blender i blendajte oko pet minuta dok ne dobijete kremastu teksturu.
Smesu sipajte na koru i vratite u frižider. Ostavite da se stegne dva sata.
U šerpicu dodajte kokosovo ulje i kokosov šećer i zagrejte na tihoj vatri. Mešajte sve vreme. Kada se šećer otopio dodajte kakao i prstohvat soli i nastavite da mešate. Ne povećavajte temperaturu kako preliv ne bi zagoreo.
Prohlađen preliv sipajte preko torte i vrazite u frižider. Preliv bi trebalo da se stegne za 20 ak minuta.
Tortu možete ukrasiti kriškama narandže.
Secite toplim nožem.
Prijatno!
lepotaizdravlje.rs mpessaris/iStock/Getty Images Plus via Getty Images