Smuti vs ceđeni sok: Šta je zdravije?

by | 3 novembra, 2021
Smuti vs ceđeni sok

Smuti vs ceđeni sok: da li je zaista potrebno praviti izbor? 

Sigurno ste imali prilike da čujete kako prirodni sokovi imaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Iako nema baš ništa loše u soku od celera s malo đumbira, stručnjaci smatraju da im se možda ipak posvećuje previše pažnje.

Smuti vs ceđeni sok

Razlog se krije u tome što su, prema stručnjacima, smutiji bolja opcija za većinu nas. Iako to možda iznenađuje, budući da su smutiji bogatiji, a samim tim kaloričniji.

Prvi problem u vezi s oslanjanjem na sokove za zdravstvene dobrobiti je taj što im nedostaje jedan izuzetno važan nutrijent.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Smoothie Bowls 🥥✨ (@smoothiebowls)

Isprobajte: Smuti od nara koji čuva zdravlje

Mnogo se vlakana izgubi tokom procesa ceđenja soka, kaže dijetetičarka Katrin Rabes. Naime, vlakna se obično nalaze u semenkama, pulpi i koži voća i povrća, koji se ne koriste prilikom pravljenja sokova.

Na primer, u koži voća i povrća nalaze se nerastvorljiva vlakna koja pomažu radu creva, a prilikom pravljenja smutija, veća količina vlakana uđe u sastav napitka.

Nisu sve prednosti vlakana povezane sa crevima.

Kad cedite sok, morate koristiti više voća i povrća da biste dobili isti volumen. To povećava prirodni sadržaj šećera u napitku, objašnjava Rabesova i dodaje: Međutim, bez vlakana, oslobađanje tog šećera u krv biće manje regulisano.

Naravno, sokovi sadrže vitamine i minerale, ali smutiji imaju sposobnost da zadrže veću količinu hranjivih materija. U studiji iz 2014. istraživači su uporedili količine mikronutrijenata u miksanim voćnim napicima i sokovima. Otkrili su da “sokovi koji su pripremljeni kombinovanjem celog voća imaju jače antioksidatno delovanje i sadrže veće količine fenola od sokova koji su pripremljeni ceđenjem mesnatog dela voća.”

Međutim, otkrili su da sok od nekog voća, uključujući jabuku i narandžu, sadrži veće količine vitamina C – što bi možda trebalo uzeti u obzir u slučaju prehlada.

Osim toga, u smutije možete dodati čia semenke ili pak lanene, koje su dodatni izvor nerastvorljivih vlakana koja podržavaju probavu, ali sadrže i omega-3 masne kiseline.

Na kraju, i sokovi i smutiji mogu imati mesto u zdravoj, uravnoteženoj ishrani (ne preterujte s njima i doživljavajte ih kao neku vrstu deserta bogatu zdravim sastojcima). Ali, ako morate da birate – uključite blender.

Tekst originalno objavljen na: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsPixabay via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.