Šta za večeru: Najkremastija supa od pečuraka (Bonus: Obezbediće vam dozu vitamina D!)

by | novembar 18, 2021
Supa od pečuraka

Supa od pečuraka idealan je obrok koji će vas ugrejati tokom hladnih jesenjih dana. Osim toga, pečurke su jedan od retkih biljnih izvora vitamina D – iskoristite to!

Uz vitamin D, pečurke sadrže i vitamin C, vitamine B grupe (riboflavin, niacin, pantotenska kiselina), selen, bakar, fosfor, cink, kalijum, a bogate su i proteinima.

Osim toga, prijaće vam njihov blagi ukus, koji podseća na arome prirode i zemlje. A evo i kako da dobijete posebno kremastu teksturu…

Supa od pečuraka

Recept: Najkremastija supa od pečuraka

Potrebno:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • crni luk iseckan na listiće
  • 3 čena iseckanog belog luka
  • 20-ak šampinjona naseckanih na listiće
  • kašika usitnjenih suvih vrganja
  • so i biber (količina po želji)
  • 1 lovorov list
  • 250 ml pavlake za kuvanje (ili gustog kokosovog mleka – za biljnu verziju recepta)
  • nekoliko grančica sveže majčine dušice ili peršuna
Priprema:
  1. Izdinstajte na maslinovom ulju crni luk, dok ne omekša, oko 5 minuta, pa dodajte beli luk. Čim pusti miris, ubacite šampinjone.
  2. Dinstajte šampinjone dok ne postanu mekani, oko 5 minuta, dodajte vrganje, posolite i pobiberite. Nalijte 1 l hladne vode, dodajte lovorov list, smanjite vatru na minimum, poklopite šerpu pa pustite da supa polagano provri, oko 10 minuta.
  3. Izvadite lovorov ist pa ispasirajte supu štapnim mikserom. Ulijte pavlaku za kuvanje ili gusto kokosovo mleko – koje će supi dati kremastu teksturu. Sačekajte da supa ponovo provri.
  4. Servirajte sa listićima majčine dušice ili peršuna. Dodajte i krutone ili kriške hleba. Poslužite toplo!

Pročitajte i… Šta za večeru – smućkana keto pizza bez kore, po principu „sve umuti pa ispeci“

lepotaizdravlje.rs Nataly Hanin / iStock via Getty