Tradicionalni (zdravi!) božićni desert: Pečene jabuke s orasima

by | januar 6, 2022
Pečene jabuke

Ovo je pravi Božićni klasik: tople, mekane, slatke pečene jabuke, pravo iz rerne! Dodajte im orahe i cimet – i rezultat će biti neodoljiva a zdravija poslastica.

Neodoljivi bonus ovom receptu biće sladoled od vanile. Ili, ako dosledno, čak i tokom praznične sezone, izbegavate dodate šećere, umesto sladoleda poslužite grčki jogurt.

U ovom desertu toplo se susreće sa hladnim, a kiselo sa slatkim – a poznato je da se suprotnosti savršeno dopunjuju. Upravo je to slučaj s ovim receptom!

Pečene jabuke

Pečene jabuke s orasima

Potrebno (za 4 osobe):
  • 4 kašičice putera
  • 4 velike jabuke
  • oko 60 g mlevenih oraha + dve kašike seckanih oraha za posipanje (orahe po želji možete zameniti drugih koštunjavim voćem
  • 4 kašičice smeđeg šećera
  • 2-3 kašike mleka
  • Naseckano suvo voće po želji (grožđe, urme, kajsije, možete i izostaviti)
  • 1 kašičica cimeta
  • narendana korica limuna i kolutovi limuna (po želji)
  • 4 kugle sladoleda od vanile (opciono: 4 kašike ulupane slatke pavlake ili 4 kašike grčkog jogurta)
Priprema:
  1. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Jabuke operite, odsecite gornji deo, pa u donjem delu izdubite sredinu.
  3. Stavite da mleko provri, pa uspite šećer da se istopi. Isključite pa dodajte mlevene orahe.
  4. U mlevene orahe umešajte začine (cimet, limunovu koru…), seckane orahe (ili druge košutnjave plodove) i naseckano suvo voće pa sve promešajte. Po želji, možete dodati i malo ovsenih pahuljica. Napunite ovom smesom donji deo jabuka, pa na svaki deo stavite kašičicu maslaca. Preklopite ih odsečenim gornjim delom jabuke pa ih poređajte u manju tepsiju obloženu papirom za pečenje. Po želji, oko jabuka možete poređati kriške limuna.
  5. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, dok jabuke ne postanu sasvim mekane i aromatične.
  6. Poslužite preliveno medom, sladoledom, slatkom pavlakom ili grčkim jogurtom.

Pročitajte i… last minute ideja za praznične deserte

lepotaizdravlje.rs Tatiana Volgutova / iStock via Getty