Umami: 5 činjenica o petom ukusu

by | 7 decembra, 2021
umami

Umami predstavlja peti ukus, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog, a evo šta znamo o njemu.

Umami je naziv dobio od japanske reči, u slobodnom prevodu označava „esencija ukusa“. Uglavnom se opisuje kao mesnata i slana aroma koja produbljuje ukus. U nastaku vam otkrivamo pet činjenica o umamiju

Umami – 5 činjenica koje niste znali

 Više od reči

U pitanju je, kao što smo već rekli, peti ukus. Prvi put, naučnici su ga identifikovali na receptorima za ukus 2002. godine. Stoga, umami predstavlja nasleđeni ukus u kojem svi univerzalno uživaju.

U kojim namirnicama ga ima?

Zapravo, kada osetimo umami, mi osećamo glutamat – aminokiselinu koja stvara proteine. Glutamat se nalazi i u ljudskom telu, ali i hrani kao što su stariji sirevi, paradajz, kečap, suvo meso, pečurke, losos, biftek, zeleni čaj…

Pročitajte i… Zašto ponekad jako žudimo za kečapom?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Delphine Matcha The Green Gold (@matchathegreengold)


Esencija ukusa

Ovaj ukus je prvi otkrio japanski naučnik Kikunae Ikeda, pre 110 godina. On je primetio, dok je uživao u konzumiranju japanskog tradicionalnog jela pod nazivom „kombu daši“, da je osećao ukus drugačiji od četiri klasična (slatko, slano, kiselo i gorko). Tada je petom ukusu dao ovaj naziv. On je i otkrio i to da je ovaj ukus zapravo povezan s pomenutim glutamatom.

Tri svojstva

Umami se širi kroz ceo jezik, traje duže od ostalih ukusa i izaziva „vodu na usta“. Ovo drugi ukusi nemaju istovremeno.

umami

Lako ga je osetiti

Spemanjem namirnica bogatih glutamatom, lako ćemo osetiti i umami. Zato, u pripremi jela koristite kečap, ulje tartufa ili soja sos.

lepotaizdravlje.rs Anastasia Usenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; CentralITAlliance/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.