Vegetarijanske namirnice za zdravo mršavljenje

by | januar 17, 2014

Dok u Sjedinjenim Američkim Državama postoje zdrave namirnice koje se nazivaju„superhranom“, u Europi postoji izraz „funkcionalna hrana“. Ovaj izraz odnosi se na određene namirnice koje pomažu našem telu i metabolizmu, a samim tim su efikasne i prilikom mršavljenja.

borovnice

Radi se o vegetarijanskim namirnicama koje vam, zajedno s pravilnom ishranom, mogu dodatno pomoći u regulaciji telesne težine, pa tako i kod zdravog mršavljenja.

Kelj

Kelj sadrži više od 45 vrsta različitih flavonida, koji su i te kako zdravi za organizam, budući da se radi o jakim antioksidansima, koji čiste organizam. Osim toga, kelj je bogat gvožđem, kalcijumom, te vitaminom C i omega-3 masnim kiselinama. Ono što će sigurno zanimati osobe koje nastoje da izgube višak kilograma jeste da je kelj namirnica s vrlo malo kalorija.

Parmezan

Svima poznato da parmezan savršeno ide uz italijansku kuhinju. Ovaj tvrdi sir bogat je proteinima, koji se pretvaraju u peptone, peptide i slobodne aminokiseline, što u probavnom sistemu ima isti učinak kao da ste ih već ranije svarili.

Zob

Zob sadrži topljiva vlakna, koja mogu pomoći u smanjenju mogućnosti od srčanih bolesti, ali i u boljoj probavi. Generalno, kada se govori o celovitim žitaricama, poznato je da sadrže mnogo hranljivih sastojaka, minerala, vitamina, proteina i ugljenih hidrata neophodnih organizmu. Od minerala najviše ima fosfora, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. Od vitamina sadrži B kompleksa.

Godži bobice

Sigurno ste već čuli za brojne blagodati ovih orijentalnih bobica, koje se mogu konzumirati u obliku čaja, soka, pa čak i vina. Sadrže 33 različite vrste minerala, zatim 18 aminokiselina, šest esencijalnih vitamina, ugljene hidrate, proteine, masnoće, vlakna… Godži bobice bogate su raznim antioksidansima, što poboljšava imunitet, te smanjenje holesterol. Posebno su dobre za izlučivanje slobodnih radikala iz organizma, što može pomoći u sprečavanju najopasnijih bolesti. Ta antioksidativna svojstva u kombinaciji s vitaminom A, koji se takođe nalazi u godži bobicama, mogu usporiti proces starenja.

Heljda

Heljda pomaže u lečenju dijabetesa tipa 2. Osim toga, izvor je visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina. Istraživanja su pokazala da heljda može pomoći u smanjenju holesterola, masnoća i kamena u žuči.

Borovnice

Ako ste mislili da su borovnice samo ukusno voće za salate i kolače, sigurno ćete se iznenaditi činjenicom da one direktno utiču na smanjenje masnoća u organizmu, posebno onih naslaga oko struka, a isto tako smanjuju mogućnost kardiovaskularnih bolesti. Borovnice su jaki antioksidansi jer sadrže antocijanin, vitamin C, B-kompleks, vitamin E, vitamin A, bakar, cink, gvožđe, selen, te pomažu u sprečavanju infekcija, upala i u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: