Za šta je zdrava piskavica?

Ovu biljku korisno je imati u kuhinji iz više razloga, a evo i kojih!

by | 7 juna, 2021

Piskavica je biljka iz porodice soje, a u ishrani se koristi u svežem i sušenom obliku, kao začin ili suplement ili pak u formi čaja. Pored listova, jestivo je i seme, kao i koren ove biljke.

U pitanju je jedna od najstarijih biljaka koja se koristi u medicinske svrhe, isprva u indijskoj i kineskoj kulturi. Danas je rasprostranjena svuda, samonikla je i može se naći uz puteve, na livadi ili uz nasipe. U pitanju je jednogodišnja zeljasta biljka koja može da naraste do 50 cm.

U nastavku vam otkrivamo njene benefite.Piskavica: Zdravstveni benefiti

1 Uklanja rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da sastojci u piskavici imaju antidijabetesna svojstva. Studija iz 2017. godine pokazala je da konzumacija piskavice poboljšava toleranciju na glukozu, ali naučnici upozoravaju da su neophodna dalja istraživanja da bi se to potvrdilo.  (Pročitajte i… Jiaogulan: Nova superbiljka!)

2 Poboljšava laktaciju

Konzumiranje piskavice poboljšava lučenje mleka kod porodilja, pokazala su istraživanja.

3 Gubitak viška kilograma

Ova biljka smanjuje apetit i stvara osećaj sitosti, te se pokazala delotvornom kod gubitka viška kilograma.

4 Umanjuje upale

Zahvaljujući visokom nivou antioksidanata, piskavica umanjuje upale u organizmu.

5 Zdravije srce

Ova biljka reguliše nivo holesterola i poboljšava krvni pritisak, pa samim tim umanjuje rizik od oboljenja srca, uključujući i srčani udar.

6 Protiv bolova

Piskavica se od davnina koristi kao lek protiv bolova, jer sadrži alkaloide koji blokiraju senzore za bol u mozgu. Naročito je delotvorna kod menstrualnih bolova, kažu stručnjaci.

7 Probavne tegobe

Kao bogati izvor vlakana, piskavica poboljšava varenje, sprečava zatvor i digestivne probleme, a pokazala se delotvornom i kod umanjenja tegoba izazvanih gastritisom.

8 Muško zdravlje

Ova biljka povećava nivo testosterona, kao i broj spermatozoida. Uz to, istraživanja su pokazala da piskavica poboljšava raspoloženje, budnost i libido.

OPREZ: Određeni sastojci piskavice mogu da izazovu kontrakcije kod trudnica i pogoršavaju vrste kancera osetljive na hormone.

lepotaizdravlje.rsEva Elijas via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.