Beleške iz kuhinje: 5 začina za dugovečnost po uzoru na ishranu Plavih zona

by | septembar 24, 2021
začini za dugovečnost

Začini za dugovečnost? Često neopravdano zanemarujemo ove moćne biljke koje našoj ishrani ne doprinose samo svojim ukusom već i hranljivim vrednostima. Evo kojih pet začinskih biljaka je važno da uvek imate u kuhinji.

Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip

Začinske biljke su mnogo više od „neobaveznog” dodatka jelima. Naučno je dokazano da sastojci koje neke od njih sadrže podržavaju zdravlje imunološkog sistema, bore se protiv slobodnih radikala i zapaljenskih procesa u organizmu, pa čak i preventivno deluju protiv hroničnih oboljenja i kancera. Zato nas ne čudi što jelovnik najdugovečnijeg stanovništva – onog koje živi u tzv. Plavim zonama – obiluje svežim i sušenim začinskim biljkama.

Zašto su važne Plave zone

Pisali smo više puta o Plavim zonama, ali uvek je lepo podsetiti se. U pitanju su oblasti na različitim geografskim dužinama i širinama naše planete – o kojima je prvi govorio istraživač, novinar, producent i autor bestselera Den Bjutner (Dan Buettner). Stanovništvo Plavih zona ne samo što živi duže od proseka već je u starosti veoma vitalno i aktivno, sa mnogo nižom stopom hroničnih oboljenja – onih koja obično muče starije u urbanim sredinama.

Na dugovečnost stanovnika Plavih zona utiču i faktori poput niskog nivoa stresa, mnogo fizičke aktivnosti raspoređene tokom čitavog dana i snažnog osećaja pripadnosti zajednici. Ali među najznačajnijim činiocima je i ishrana. Zajedničke karakteristike ishrane u različitim Plavim zonama su obroci pripremljeni od neprerađenih namirnica, kao i mnogo biljne hrane, uključujući i začine.

Ne zaboravite začine!

A začinsko bilje u vašu kuhinju istovremeno donosi dva velika benefita. Prvo – tu su antimikrobna i antioksidativna svojstva. A drugo – obogaćuje jela eksplozijom ukusa i mirisa, zahvaljujući kojima nećete pasti u iskušenje da stavite toliko soli, dodate industrijskog kečapa, majoneza ili sličnih preliva, na koje ste možda navikli, a koji su pak štetni za zdravlje ako se konzumiraju svakodnevno.

Iz mnoštva začinskog bilja koje se upotrebljava u Plavim zonama izdvojila sam pet. Četiri su uobičajena i u našoj kuhinji, ali cilj mi je da vas podsetim da ne zaboravljate da ih koristite. Da vas „ne mrzi”. Da ne smatrate da nije bitno da li ste dodali začine ili niste. A tu je i jedan koji ćete lako pronaći u svim većim marketima, samo možda ne znate kako da ga koristite. Evo krećem upravo o njega. Sledeći put kada ga zapazite u marketu, ubacite ga u korpu.

Pročitajte i… „Capsule“… herbs: Ovo su začini koje morate imati u svojoj kuhinji!

#1 Anis

Ova biljka se koristi na tri načina: koren se upotrebljava kao povrće, lišće kao začinska biljka, a njegove semenke kao sušeni začin. Bogat je vitaminima A, B i C, sadrži mnogo biljnih vlakana, plus deluje kao diuretik – što pomaže u održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska. Zatim, sadrži i mineral mangan, koji aktivira enzime, štiti ćelije, utiče na razvoj kostiju, reguliše šećer u krvi i zarastanje rana. Tu su i drugi minerali važni za zdravlje kostiju, poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.

Kako da ga koristite? Koren možete iseckati pa ga sirovog dodati u salate, grilovati ga ili kuvati u čorbama, a semenke iskoristiti da pospete njima salate, prelive i umake.

#2 Origano

Izuzetno je bogat antioksidansima i ima antibakterijska svojstva (jedna studija je utvrdila da je efikasan protiv čak 23 bakterijska soja). Antioksidansi pomažu u borbi protiv štete koju nanose slobodni radikali i smiruju zapaljenske procese.

Kako da ga koristite? Obavezno ga dodajite u sva jela sa paradajzom, jer naglašava i ističe ukus ovog povrća. Odlično se slaže i uz jela sa mahunarkama, a biće dobar dodatak grčkoj salati, musaki, testenini od brašna celovitih žitarica…

#3 Žalfija

Donekle ima svojstva slična origanu. Preventivno deluje na zdravlje kostiju, a snižava i verovatnoću obolevanja od Alchajmerove bolesti i demencije.

Kako da je koristite? Divna je u kombinaciji s piletinom ili ćuretinom, pečurkama ili karfiolom. Pronaći ćete i odlične recepte za sosove i marinade sa ovom začinskom biljkom. A čuven je i čaj od žalfije, koji deluje antibakterijski i protivupalno, pa se koristi za ispiranje pri zapaljenju usta i grla, a pije se i u slučaju poremećaja varenja i pojačanog lučenja znoja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Ubiparip (@jasmina.ubiparip)

#4 Ruzmarin

Odličan je izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Pokazalo se da preventivno deluje na neurološko zdravlje i gubitak pamćenja, kao i da potpomaže pravilnu funkciju imunološkog sistema. Sve to zahvaljujući supstanci poznatoj kao karnozinska kiselina, koja se bori protiv slobodnih radikala u mozgu, ali ima i… divnu aromu! Prema istraživanjima, miris ruzmarina može da popravi koncentraciju, brzinu rešavanja problema i raspoloženje.

Kako da ga koristite? Osim na grilovanom ili pečenom povrću ili mesu, ruzmarin će savršeno upotpuniti domaću pogaču ili fokaču, a možete ga upotrebljavati i kao čaj.

#5 Beli luk

Vekovima se zna za njegovu lekovitost, a savremena nauka je i potvrdila da beli luk podržava naš imunološki sistem i da je odličan borac protiv prehlade. Osim toga, može da spusti krvni pritisak i nivo LDL (lošeg) holesterola.

Kako da ga koristite? Pored načina uobičajenih za našu kuhinju, gledajte da u svoj jelovnik dodate i jela iz drugih kuhinja bogata ovom namirnicom, poput pesto sosa, gvakamole umaka…

Pročitajte i… Minestrone supa – toliko bogata korisnim nutrijentima da je zovu i eliksir dugovečnosti

Santorines / iStock via Getty