Zasladite se mafinima s malinama

by | 25 jula, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 375 g brašna
– 2 kesice praška za pecivo
– ½ kašičice soli
– ½ limuna (kora)
– 3 jaja (sobne temperature)
– 200 g šećera
– 250 ml mleka (sobne temperature)
– 120 ml ulja
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 120 g bele čokolade
– 200-220 g svežih malina

Priprema:
1. Zagrejati rernu na 220º C. Količina za 16 standardnih mafina. Pleh za mafine premazati uljem ili puterom i ostaviti sa strane.
2. U većoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, koru limuna i so, pa ostaviti sa strane.
3. Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smesa postane svetlo žuta i lagana.
4. Dodati mleko, ulje i ekstrakt vanile, pa dobro sjediniti.
5. Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promešati varjačom (ne preporučuje se korišćenje miksera). Zahvatati nežnim potezima sa dna posude odižući varjaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
6. Kada smesa postane teška i gusta (dobro je ako se ponegde nađu grudvice brašna) dodati sitno izlomljenu (ili izrendanu) čokoladu i promešati.
7. U pripremljen kalup za mafine nasuti smesu skoro do vrha i prstima zaroniti maline u testo (5-6 malina/mafin). Radi kolorita 2-3 maline ostaviti na površini da se naziru.
8. Posuti šećerom i peći na 220º C 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180º C i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani.
(Trik sa čačkalicom će pomoći – bocnuti čačkalicom u sredinu mafina i izvaditi, pa ukoliko se testo nije uhvatilo na čačkalicu mafini su pečeni.)
9. Mafine izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.

Savet: Ne preporučuje se upotreba zamrznutih malina jer otpuštaju previše soka i boje testo. Mafini su najukusniji dok su sveži.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.