Znakovi da ne jedemo dovoljno: Evo kako nam telo poručuje da unosimo malo kalorija

by | 18 maja, 2022
Znakovi da ne jedete dovoljno

Koji su to znakovi da ne jedemo dovoljno i kako manji unos hrane utiče na naše telo i um, otkrivamo vam u tekstu u nastavku.

Iako je u poslednje vreme, kalorijski deficit tema broj jedan kada je mršavljenje u pitanju, veoma je važno da u toku dana unosimo dovoljno hranljivih materija. Postizanje i održavanje zdrave telesne težine može i te kako biti izazovno, ali nedovoljan unos hrane negativno utiče na naše telo i um. Evo kako da znamo da je to slučaj i kod nas.

Znakovi da ne jedemo dovoljno

Manjak energijeKalorije su jedinice energije koje telo koristi kako bi pravilno funkcionisao. Ukoliko ne unosimo dovoljno kalorija, osećamo umor, bezvoljnost i manjak energije. Unos kalorija bazira se na aktivnosti koju imamo u toku dana. Dakle, što se više krećemo, više kalorija i trošimo. Ukoliko treniramo, dnevni unos kalorija povećava se za 1000 jedinica.

Kalorijski deficit može da uspori metabolizam što dovodi do umora. Ukoliko ste odlučili da na ovaj način izgubite višak kilograma, posavetujte se sa nutricionistom.

Gubitak kose

Sasvim je normalno da u toku dana izgubimo nekoliko vlasi. Međutim, ukoliko primetite da gubite kosu u pramenovima, to može biti znak da ne unosite dovoljno hrane u toku dana. Naime, mnogi nutrijenti iz namirnica neophodni su za zdravu i jaku vlas.

 

Stalna glad

Kada smo sve vreme gladni, to je naprosto znak da ne unosimo dovoljno hrane u organizam. Studije su pokazale da je apetit i žudnja za hranom odgovor na drastičnu kalorijsku restrikciju. Tada, dolazi do disbalansa hormona gladi i sitosti.

Pročitajte i… Šta je zapravo kalorijski deficit i da li je bezbedan za zdravlje?

Nemogućnost začeća

Neuhranjenost i manjak unosa hrane utiče na nemogućnost žene da zadtrudni. I u ovom slučaju, dolazi do disbalansa hormona, koji su u direktnoj vezi s reproduktivnim zdravljem.

Problemi sa spavanjem

Nesanica i nekvalitetan san dovode do insulinske rezistencije i nagomilavanja kilograma. I dok prejedanje utiče na kvalitet sna, na isti način utiče i stroga dijeta.

Nervoza

Nervoza i neraspoloženje, te razdražljivost simptomi su da ne jedemo dovoljno.

Stalno nam je hladno

Telu je potrebno da sagoreva kalorije kako bi održavao zdravu telesnu temperaturu. Kada nema dovoljno kalorija, telo se hladi, a samim tim je i nama stalno hladno.

Zatvor

Neredovna stolica posledica je smanjenog unosa kalorija. To ni ne čudi, budući da kada konzumiramo malo hrane, malo „otpada“ i završi u našem digestivnom traktu. U slučaju smanjenog unosa hrane, dolazi do pražnjenja najviše tri puta sedmično, a stolica je tvrda.

Anksioznost

Iako dijeta može da dovede do promena raspoloženja, smanjeni unos kalorija može da izazove i simptome anksioznosti

lepotaizdravlje.rsseb_ra/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.