Pitali smo Jelenu Tinsku da nam otkrije najbolje vežbe za oblikovanje struka

Na pitanja odgovara Jelena Tinska, instruktorka Ballet Conditioning Dancea

by | 27 maja, 2021

Sa 67 godina, popularnoj balerini i plesačici na sjajnoj liniji mogu da pozavide i dvostruko mlađe žene od nje. Upravo zato smo Jelenu Tinsku, instruktorku Ballet Conditioning Dancea, zamolili da nam da savete za oblikovanje struka. (Pročitajte i… Plan ishrane i fitnes rutina čuvene Bijonse)

Koje su najbolje vežbe za oblikovanje struka i kako se one izvode?

Najbolje vežbe za struk svakako su one koje se rade uz veliki broj ponavljanja, od 100 do 300 po strani. Osnovna indikacija je položaj tela. Noge se rašire u širinu ramena, kolena se saviju, karlica se blago pomeri unapred, da kičma ne trpi pritisak. Ruka se digne iznad glave i savijemo se na jednu stranu iz struka. Pomeramo se neznatno gore- dole. Zatim ponovimo isto na drugoj strani. Vežba je jednostavna, ali nije laka. U početku bi trebalo da se krene sa 50 ponavljanja na jednu, pa zatim isto toliko na drugu stranu. Može da se radi i s malim tegom od kilogram u ruci koja radi. Cilj je da se što više isteže struk i samim tim da se spušta strana koja je savijena s rukom iznad. Za desetak dana „pojas za spasavanje” polako će početi da nestaje.

Da li je uz vežbe za struk i stomak preporučeno raditi i vežbe za leđa, i zbog čega? Na koji način su povezane ove grupe mišića?

Da bi kičmeni stub bio snažan i ravan, trebalo bi da postoji ravnoteža između broja vežbi za leđa i broja vežbi za stomak. Onda je kičma osigurana. Vežbe za leđa ne smeju biti agresivne. Najbolja je ona u kojoj legnemo na stomak, stavimo čelo na ruke koje su ispod glave, ne dižemo gornji deo tela – jer se tako možemo ušinuti, već podižemo sastavljene noge koliko možemo iz kuka, bez savijanja kolena, i to dve -tri serije po trideset ponavljanja.

Koliko je plank delotvoran za struk?
Vežba daska ili plank jača i leđa i stomak istovremeno. Umesto da ostajemo u plank položaju dugo, kako mnogi savetuju, trebalo bi da je radimo iz dva dela, na dva načina, a svaka vežba da traje po minut. Bitno je da telo bude potpuno ravno, sa uvučenim stomakom, i nikako se ne smete savijati u struku. Radi se za ispruženim nogama oslonjenim na prste i sa ispruženim rukama na koje se oslonimo i mirujemo… Drugi segment je s nogama u istom položaju, ali sa rukama savijenim u laktovima.

Jelenini favoriti

Aerobne vežbe ili one s tegovima, odnosno s opterećenjem?

– Ja sam protiv tegova i protiv nabildovanosti. Volim definiciju, a osnovna stvar je da nikako ne smete opterećivati koštani sistem pre nego što ojačate mišiće.

Traka za trčanje ili vežbe oblikovanja na parteru?
– Uvek biram vežbe. Traka je dosadna, a ako već treba trčati, onda se to radi na vazduhu.

Odeća za trening od pamuka ili ona elastina?
– Biram pamuk i udobnost. Volim da mi koža diše. Doduše, elastin je u trendu jer on stvara iluziju da izgleda da smo zategnuti i kad nismo.

Vežbe u sali ili na otvorenom?
– Zbog koronavirusa celog proleća i leta sa svojom grupama vežbala sam na otvorenom. I ponovo ćemo, čim otopli.

Brzi hod ili džoging?
– Brzi hod. Hod uopšte… Trčanje je opasno ako se radi sporadično. Ili trčiš ili ne trčiš… Uostalom, ili vežbaš konstantno ili ne počinješ.

Meso ili povrće?
– Ja sam vegan. Pre svega zato što osećam ogromno sažaljenje prema životinjama, a drugo – koliko god grozno zvučalo – ne jedem leševe. Čovek je frugivore. Mi u želucu imamo amino-kiseline za varenje voća i povrća. Mleko za bebe je majčino. Mleko za tele je kravino. A pritom, krave dobijaju antibiotike zbog mastitisa, kao i hormone – da bi lučile sto više mleka.

Kolač ili voće?
– Ah, voćni kolač… Biram i kolač i voće (smeh).

lepotaizdravlje.rsPrivatna arhiva via Jelena Tinska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.