Jutarnje vežbe za zdravo i vitko telo puno energije

by | 27 aprila, 2016

Vežbe su odličan način da se napunite energijom nakon buđenja…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ali, s obzirom na naš način života i nedovoljnim vremenom kojim raspolažemo, retko kad možemo da odradimo ceo set vežbi koje će nam pomoži da se dobro razbudimo i napunimo energijom. Zato su tu vežbe koje vam neće oduzeti mnogo vremena, a koje će u potpunosti odraditi svoju funkciju – učiniti vas zdravijim i pokretnijim!

Pročitajte i… Bez izgovora: 6 najboljih treninga za vitku i zategnutu figuru

1. Stub sa konopcima

Za šta je dobra vežba: Za opuštanje ruku i ramenog pojasa

Zamislite da ste stub, a da su vaše ruke dva konopca. Razdvojite noge u širini ramena i počnite da okrećete torzo levo desno, sa skroz opuštenim rukama koje će da se “uvijaju” oko vas. Postepeno ubrzavajte. Ova vežba nema vremensko ograničenje, pa je možete raditi koliko god vam prija. Takođe obratite pažnju na disanje.

Još jutarnjih vežbi potražite na sledećim stranama…

2. Vežba čaplja

Za šta je dobra: Razvijanje okretnosti, balansa i koordinacije, kao i poboljšavanje cirkulacije u nogama.

Stanite na levu nogu, a desnu podignite tako da vam butina bude paralelna sa podom ili više, ako možete toliko da podignete nogu. Desnu ruku ispužite, ali ne potpuno, ispred sebe, a levu ruku držite pored tela. Šake bi trebalo da budu potpuno opuštene. Zažmurite i pokušajte da balansirate do 10 sekundi. Ponovite vežbu 3-5 puta.

Pročitajte i… Tanak struk i savršeno oblikovana zadnjica za samo dve nedelje!

3. Ljuljanje

Za šta je dobra: Jačanje kičme, poboljšanje cirkulacije u kičmenoj moždini, otklanjanje stresa i umora.

Sedite na pod i ispružite noge ispred sebe, obuhvatajući ih sa obe ruke, pa ih savijte u kolenima. Kičmu savijte što više možete. Nagnite se napred, pa se prebacite na leđa, kao da se ljuljate i vratite se u prvobitni položaj. Vežbu ponovite najviše 12 puta.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Čekić

Za šta je dobra: Opuštanje kičme, naročito područja između lopatica. Ova vežba se preporučuje sa “ljuljanjem”.

Lezite na leđa. Stavite desnu ruku na levo rame i obrnuto i kičmu savijte kao i u prethodnoj vežbi. Podignite torzo i počnite sa blagim “udaranjem” o zemlju, slično ljuljanju. Vežbu možete ponoviti najviše 12 puta.

Pročitajte i… Otkrijte da li ste ukočeni ili savitljivi tip i koje vežbe smete da radite

5. Istezanje

Za šta je dobra: Za relaksaciju; preporučuje se da se vežba radi nakon vežbi: ljuljanje i čekić.

Lezite na leđa i ispreplitite prste i ispružite ruke što više možete iznad glave. Stopala savijajte što više ka dole, kao kada ih istežete. Vežbu možete raditi koliko god želte i osećate prijatnost.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Sveća

Za šta je dobra: Ova vežba pomaže kod poboljšanja cirkulacije u kičmenoj moždini. Redovnim vežbanjem se podstiče pamćenje, smanjuje se disanje i dužina prekomernog spavanja.

Lezite na leđa sa ispruženim nogama ka plafonu. Ruke stavite na kukove ili donji deo leđa za potporu i podignite taj deo leđa. Noge treba da budu ispravljene, a mišići vrata nenapeti.

Pročitajte i… Fit nakon porođaja: Savršeno telo bez mnogo muke

7. Sfinga i kobra

Za šta je dobra: Ova vežba jača mišiće leđa i čini kičmu fleksibilnijom.

Lezite na stomak. Oslanjajući se na podlaktice, podignite torzo i držite se u tom položaju. Podlaktice treba da budu paralelne jedna sa drugom. Gledajte napred, spustite ramena i spojite prste na nogama – ovo je sfinga. Zatim podignite torzo uz pomoć ruku, savijajući kičmu što više; pogled je upućen ka napred a zatim ka gore – kobra. Na kraju kobre se vratite u položaj sfinge.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.