Kakao i zdravlje: Neobične prednosti ovog napitka

by | 19 oktobra, 2022
Kakao i zdravlje

Verovali ili ne, ali kakao i zdravlje idu ruku pod ruku. Ni ne čudi što je ovaj napitak toliko obožavan već vekovima!

Kakao je bogat flavanolima – posebnim molekulima koji pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti izazvanih stresom, uključujući moždani udar, srčani udar i trombozu.

Naučnici sa Univerziteta u Birmingemu sproveli su eksperiment: jednoj grupi zdravih muškaraca je ponuđeno da popije šolju kakaoa bogatog flavanolima, a drugoj – piće bez ovih jedinjenja. Nakon 90 minuta, svi učesnici studije su zamoljeni da završe zadatak mentalnog stresa.

Kakao i zdravlje- naučna istraživanja

Istraživači su zatim izmerili protok krvi u podlaktici dobrovoljaca i kardiovaskularnu aktivnost u mirovanju i tokom stresa i procenili koliko dobro su krvni sudovi radili sat i po vremena nakon obavljanja stresnog zadatka. Ispostavilo se da su kod onih koji su pili kakao pre stresnog zadatka, krvni sudovi bolje funkcionisali.

Dokazano je da mentalni stres povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, a takođe negativno utiče na endotel (ćelijsku membranu) koji oblaže srce i krvne sudove. Štaviše, ovo stanje traje neko vreme nakon neprijatnog događaja. Ako se stresne epizode ​​često javljaju, to utiče na stanje krvnih sudova i doprinosi nastanku kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati pokazuju da konzumacija kakaoa bogatog flavanolom može efikasno smanjiti prolaznu endotelnu disfunkciju i poboljšati protok krvi tokom stresa.

Između ostalog, flavonoidi se takođe nalaze u zelenom čaju, jabukama, malinama, trešnjama, kupinama, crvenom grožđu, sočivu i pasulju.

Namirnice za bolju koncentraciju: Evo šta treba uvrstiti u dnevni meni

 

Lepota i zdravljejaniceweirgermia via Pixabay


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.