Poboljšajte svoje fitnes rezultate: Kako da koristite pametni sat?

by | 20 aprila, 2022
Kako da koristite pametni sat

Ako se pitate kako da koristite pametni sat, u nastavku donosimo detalje koji vam mogu pomoći pri izboru modela koji će biti baš po vašoj meri. 

Osim ako poslednjih godina niste živeli negde u divljini, bez pristupa internetu, bez sumnje znate dosta o fitnes narukvicama i pametnim satovima – a možda ih i imate, jedno ili drugo. Ali ako ove uređaje i dalje koristite samo za brojanje kalorija i praćenje dnevnih aktivnosti, onda mnogo propuštate. Oni su odavno prestali da budu oprema isključivo za zaljubljenike u fitnes.

Tokom prošle godine prodaja pametnih satova širom sveta porasla je za neverovatnih 27 procenata, prema nedavno objavljenom istraživanju Global Smartwatch Model Tracker, konsultantske kompanije Counterpoint Research. Iskreno, to i nije neko iznenađenje s obzirom na to šta sve oni mogu da urade. S funkcijama od merenja nivoa stresa do kontrolisanja zdravlja vašeg srca i praćenja menstruacije, pametni satovi mogu mnogo toga. Pitanje je samo koji je najbolji za vas? Evo šta kažu stručnjaci o tome kako da procenite koji je uređaj najbolji za vas.

Saveti pre kupovine pametnog sata

Pre nego što se zaletite i kupite uređaj, krenite od praktičnih stvari:

  • Zvuči očigledno, ali i uverite se da je vaš pametni sat kompatibilan s vašim telefonom, jer Apple satovi rade samo sa iPhone-om, dok mnogi drugi mogu da se „upare” samo sa Android uređajima.
  • Proverite trajanje baterije – svakako ne želite da se već do podneva isprazne.
  • Narukvice se obično istroše pre nego sam uređaj, pa se uverite da li se lako menjaju i još lakše zakopčavaju.
  • Pogledajte izbor dostupnih aplikacija za uređaj koji želite da nabavite.

Pametni sat ili fitnes narukvica? Šta da izaberete?

Nosivi uređaj, pametni sat, fitnes treker, fitnes narukvica – zar to nije sve jedno te isto? Pa, zapravo, nije. Nosivi uređaj je opšti izraz za svaki gadžet koji se nosi pričvršćen na telu, od kojih vam neki mogu omogućiti da pratite zdravlje ili kondiciju, a neki omogućavaju da se povežete s drugim uređajima i aplikacijama.

Pročitajte i… Aplikacije za praćenje ovulacije

Ipak, najveći broj nosivih uređaja danas ima elemente i jednog i drugog, iako je većina specijalizovana za određene oblasti. Da bi se stvari još više zakomplikovale, kako tehnologija napreduje, sve su dostupniji nosivi uređaji predviđeni za neke druge delove tela, a ne isključivo za ručni zglob. Na primer, sve su popularniji pametni prsten, traka za glavu, pa čak i čarapa.

Kako da koristite pametni sat

IZ UGLA FITNESA

Nosivi uređaji su odličan način da poboljšate kondiciju i da vam olakšaju postavljanje fitnes ciljeva i njihovo praćenje. Pored brojanja koraka, oni takođe mogu da vas obaveštavaju o tome koliko ste vežbali (praćenjem otkucaja srca tokom treninga), kakav vam je bio san i koliko ste kalorija potrošili. Mnogi imaju ugrađene načine praćenja vašeg napretka ili aplikacije koje možete preuzeti da biste pratili napredak.

Pametni satovi su odlični za fitnes jer vam mogu pomoći da ostanete motivisani dok se vraćate u kondiciju i dok ne stignete do onog krajnjeg cilja, a to je da vam fitnes jednostavno postane način života.
Na primer, Svetska zdravstvena organizacija savetuje 150 minuta vežbi umerenog intenziteta nedeljno, ili 75 minuta intenzivnog vežbanja, podeljenih na četiri do sedam dana. Ali kako da odredimo da li vežbamo umereno ili intenzivno? Intenzitet se izračunava kao procenat maksimalnog broja otkucaja srca za svakog pojedinca na osnovu njegovog uzrasta, što znači da bi umereni intenzitet bio između 50-70 procenata maksimalnog srčanog ritma pojedinca.

Znajući ovu cifru kada radite na svojim fitnes ciljevima, dok nosite fitnes treker, znači da možete tačno odrediti da li vežbate u pravom opsegu za vas, jer uređaj neprekidno prati i beleži vaše otkucaje srca. Još jedna prednost je što možete početi da pratite obrasce i vizuelno, obično u formi grafikona, na nedeljnom, mesečnom ili čak godišnjem nivou, tako da možete videti da li postižete svoje ciljeve, treba li da ih povećate u odnosu na poboljšanje kondicije ili da ih smanjite zbog bolesti ili povrede. Uočavanje obrasca može povećati motivaciju.

Pročitajte i… Aplikacije za vežbanje u teretani

Ipak, vredi biti oprezan pri izboru uređaja. Jedan od problema jeste to što oni takođe mogu stvoriti usku definiciju uspeha. Niste uspeli da pređete 10.000 koraka? To može izgledati kao neuspeh – i vaš treker vas može podsetiti na to. Krivljenje sebe zato što niste ostali u određenoj zoni otkucaja srca ili ste primetili da vam san nije kvalitetan koliko bi trebalo – može da bude veoma stresno i demotivišuće.

Kako da koristite pametni sat

IZ UGLA STRESA I ZDRAVLJA SRCA

Većina najnovijih modela nudi neku vrstu praćenja stresa, a glavni način na koji to rade je putem merenja otkucaja vašeg srca u minuti (bpm). Ali tu su i drugi, kao što su najnoviji Samsung modeli, takođe mogu da prate varijabilnost srčane frekvencije (HRV), koja meri vremenske intervale između otkucaja srca i otkriva sve nepravilnosti ili fluktuacije. Visok HRV je dobar znak, dok nizak HRV može ukazivati na to da ste pod stresom, a takođe može biti povezan s dijabetesom, srčanim oboljenjima ili visokim nivoom holesterola.

Ipak, budite oprezni jer preciznost ovih uređaja može znatno da varira. Kada biste nosili pet različitih uređaja istovremeno, verovatno biste dobili pet različitih rezultata u pogledu obrazaca spavanja, nivoa stresa i potrošenih kalorija. Podaci mogu da variraju i do pet odsto.
Ovo ne bi trebalo da uznemirava ljude koji trekere koriste radi postizanja fitnes ciljeva, ali korisnici bi, definitivno, trebalo da budu oprezni ako se oslanjaju na njih kao na glavni izvor zdravstvenih podataka. Bilo kakvu sumnju ili zabrinutost kada je zdravlje u pitanju treba proveriti sa izabranim lekarom.

IZ UGLA GUBITKA KILOGRAMA

Gubitak težine nije lak podvig, zbog čega je svaki uređaj koji nam može pomoći da pratimo ishranu dobrodošao. Mnogi pametni satovi sada imaju i aplikacije za preuzimanje koje vam mogu pomoći da brojite kalorije i da se držite novog, zdravog načina ishrane.
Svi znamo da je zdrava ishrana ključna i za fizičko i za mentalno blagostanje. Iako možda imamo dobru nameru da se pridržavamo pravila zdrave ishrane, lako je izgubiti fokus.

Brojanje kalorija, razvoj zdravih navika u ishrani, planiranje obroka i pridržavanje rasporeda zahtevaju mnogo planiranja i pažnje. Srećom, pametni satovi imaju aplikacije koje mogu da prate i evidentiraju unos kalorija za svaki obrok, što tu aktivnost uveliko olakšava.

Kako da koristite pametni sat i koji odabrati?

ODLIČNA UKUPNA PERFORMANSA
Kako da koristite pametni sat

Samsung Galaxy Watch 4 je prava „zverčica” koja vas povezuje sa vašim pametnim telefonom, a ujedno ima funkcije fitnes, zdravstvenog i wellbeing trekera, prati vaše otkucaje srca, san, stres, trudnoću…

NAJBOLJI ZA HOLISTIČKO ZDRAVLJE

Kako da koristite pametni satFitbit Sense broji korake i potrošene kalorije, prati otkucaje srca, san i stres, meri temperaturu, a ujedno nudi i relaksirajuće sesije meditacije.

NAJJEDNOSTAVNIJI


Huawei Watch Fit pristupačne je cene i prati vašu fitnes aktivnost u preko 100 različitih režima vežbanja. Lagan je i jednostavan za upotrebu, a puni se za svega pet minuta.

lepotaizdravlje.rsJun/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Promo