Kako da se vratite se u formu nakon godišnjeg odmora?

by | septembar 9, 2015
Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Godišnji odmor je završen, vratili ste se kući, ali ste s mora “poneli” i kilograme viška.
Jer, opustili ste se i zapustili, sav rad na savršenoj figuri sada deluje uzaludan pošto ste se za svega dve nedelje zaokruglili. Događa se. Na godišnjem odmoru zdrave navike obično padaju u drugi plan, a vežbanje preskačemo dok se odmaramo.

Pauza od nekoliko dana neće znatno uticati na formu, ali period od dve-tri nedelje ne treniranja rezultiraće nazadovanjem: mišićna masa i mišićna izdržljivost će se smanjiti, a izgubićete i na snazi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Važno je da znate da će vam za povratak u staru formu biti potrebno više od tri nedelje, koliko ste pauzirali.
Kada odlučite da se vratite u teretanu, nikako nemojte vežbati istim intenzitetom kao da niste pravili pauzu! Telo se postepeno privikava na promene i u skladi s tim bi ga trebalo umereno pripremiti za napor.
Preporučeni intenzitet vežbanja je umereni, za 30-40 % slabiji od prethodnog, na taj način ćete izbeći povrede, a mišići i vezivna tkiva adaptiraće e na nova opterećenja.

Na sledećoj strani pročitajte kako da trenirate!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Svim vežbačima se preporučuje kružni trening s manjim opterećenjima kao sjajan come-back, ovo možete vežbati i kod kuće:
– zagrevanje 5-10 minuta
– čučnjevi
– sklekovi
– trbušnjaci
– iskoraci
– leđnjaci
– “marinci”
– istezanje 5-10 minuta
Svaku vežbu radite 30 sekundi, zatim napravite pola minute pauzu i nastavite s narednom vežbom sa spiska.
Možete uraditi jedan krug vežbi, poželjno je tri. Između krugova napravite pauzu od 3-4 minute pre nego što nastavite s vežbanjem.
Lagani kardio je, takođe, poželjan ali nemojte ga raditi isti dan kada i trening snage, predlažem da sledeći trening bude brzo hodanje ili vožnja bicikla u trajanju od 25-30 minuta.

Tagovi: