Kako dugo sedenje utiče na vašu zadnjicu i kako to da promenite?!

by | 26 jula, 2016

Ako se bavite kancelarijskim poslom, velike su šanse da sedite na stolici barem osam sati dnevno svaki dan. Kao posledica toga možda ste primetili bol u ovom predelu tela, ili čak promenu oblika vaše pozadine. Evo šta možete učiniti da biste povratili gipkost ovog dela tela.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tokom dugotrajnog sedenja mišići zadnjice su potpuno neaktivni, zbog čega oni mogu početi da gube svoj oblik i elastičnost. Neaktivna zadnjica steže bočnoslabinski mišić, krivi kičmu, menja položaj tela i uzrokuje bol u leđima.

Pročitajte i… Ova vežba će vas dovesti do čvrste i zategnute guze!

– Naravno da se negativne posledice neće odmah videti, ali nakon pet godina sedenja za stolom, velike su šanse da će se primetiti – kaže fizioterapeut Den Đordano i naglašava da se to posebno događa kod ljudi koji ne ustaju od stola duže vreme, a na stolici sede u iskrivljenom položaju.

– Ako kukovi i mišići zadnjice ne rade dobro, povećava se pritisak sve do kolena i zglobova – dodaje on.

Koje su negativne posledice dugotrajnog sedenja i koje vežbe je najbolje da radite kako biste ih izbegli saznajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dugotrajno sedenje u iskrivljenom položaju može dovesti do mišićne atrofije, odnosno slabljenja mišića pa se zbog toga može promeniti oblik ovog dela tela.

Pročitajte i… Želite da smršate? Ove tri vežbe morate da izbegavate!

Privatni trener Adam Galo iz centra “Brooklyn Boulders Queensbridge“ kaže da mu mnogi klijenti dolaze upravo zato što žele da preokrenu posledice dugotrajnog sedenja.

– Mnogi u srednjim dvadesetim godinama više posvećuju pažnju svojoj karijeri nego vežbanju. Jednog dana pogledaju se u ogledalo i shvate da su im se mišići i koža zadnjice opustili i da treba nešto da preduzmu – kaže on.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da biste sprečili ove posledice možete se poslužiti sledećim uputstvima za pravilno sedenje i vežbe:

1. Prilagodite stolicu tako da su vam bokovi nešto viši od nivoa kolena. Stopala držite ravno ispred sebe oslonjena celom dužinom o pod.

Pročitajte i… 7 najboljih vežbi za vitak struk

2. Donji deo leđa oslonite – ili dobrom stolicom ili jastučićem. Ramena izravnajte, ali ih držite u opuštenom stanju.

3. Ekran računara trebalo bi da vam bude u liniji očiju ili malo ispod nje. Ako vam je ekran prenisko postavljen glavu ćete sagnuti prema napred.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Laktovi bi trebalo da budu postavljeni u visini stola, a tastatura bliže rubu, kako prstima ne biste morali da “lovite“ tipke.

Pročitajte i… Ove 4 vežbe moraju biti obavezan deo svakog treninga

5. Ako vežbate redovno, nemate razloga za brigu. Stručnjaci savetuju pilates kako biste očvrsnuli mišiće i ispravili držanje.

Dobrodošle su i sve vežbe za bokove, kukove i zadnjicu, a fizioterapeut Den Đordano tvrdi da čučnjeve možete da radite čak i kada sedite.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.