Kako izabrati pravu dijetu: Odgovorite iskreno na ova 4 pitanja!

by | 21 septembra, 2022
Kako izabrati pravu dijetu

Kako izabrati pravu dijetu, koja će nam pomoći da izgubimo višak kilograma, da ne budemo gladni i da imamo energije? Ovo je cilj svakoga od nas, a evo i odgovora!

Keto , paleo, povremeni post – danas postoji bezbroj dijeta. Ali kako odabrati onaj režim ishrane koji nam zaista odgovara? Naravno, iako je mišljenje nekih nutricionista privlačno i inspiriše diskusiju o ishrani na forumima, u većini slučajeva, ovo baš i ne pomaže. Šta onda činiti?

Kako odabrati pravu dijetu?

Pre svega, birajte neku od dijeta koje nemaju nikakve veze sa drastičnim ograničenjima i ne obećavaju da ćete izgubiti mnogo kilograma u rekordnom roku. Cilj dijete nije da narušava zdravlje, već da ga poboljša, istovremeno pomažući nam da smršamo.Postavite sebi 4 pitanja, ona će vam pomoći da odlučite.

Da li je dijeta prava za vas?

Možete li pratiti ovu dijetu sedam dana u nedelji, duži vremenski period? Ako ovo nije slučaj, onda je ovakva dijeta kratkog daha, a najčešće dovodi do prejedanja..

Kako izabrati pravu dijetu- Da li je režim previše restriktivan?

Ako se osećate izostavljeno, biće vam teško da se pridržavate određene dijete. Na kraju će prevladati žudnja za slatkišima, grickalicama i zabranjenom hranom. Često ova situacija dovodi do prejedanja.

Možete li živeti normalno dok se pridržavate dijete?

Ako, na primer, volite da redovno idete u kafić sa prijateljima, ponekad dozvolite sebi nešto slatko, povremeno pojedite nešto kasno uveče… Razmislite da li vam to dozvoljava izabrana ishrana? Ako ćete zbog dijete morati potpuno napustiti svoj način života, onda ovo nije vaša opcija.

Kako izabrati pravu dijetu- hranljive materije

Ovo je najvažnije pitanje koje treba sebi postaviti: da li režim ishrane nudi sve hranljive materije? Svaka dijeta koja se bazira na malo kalorija i sadrži malo nutritivnih vrednosti nije za nas. Čak i ako možete da izdržite. Ali čim prestanete da jedete tako, ponovo ćete se ugojiti. Jer ovakav režim ishrane predstavlja stres za telo, i ono će se truditi da sve ostavi po strani u slučaju da ponovo poželite da ga lišite korisnosti i energije.

Ne zavaravajte se: 7 dijetalnih proizvoda koji u stvari goje

Kako izabrati pravu dijetu i Koliko dugo treba da „testirate“ svoju ishranu?

Često počnemo da se držimo neku vrstu dijete, ne vidimo brz rezultat i odmah odustanemo od toga, otvarajući Internet u potrazi za drugom. Naravno, normalno je da dijeta možda neće uspeti. Ali koliko je vremena potrebno da to shvatimo? U stvari, ovo zaista nije vredno muke.

Zapitajte se ovo:

  • Koliko uspevate da se pridržavate dijete?
  • Šta biste mogli da poboljšate režim ishrane?
  • Da li se osećate siti i zadovoljni svojom ishranom?
  • Koliko razmišljate o hrani dok ste na dijeti?
  • Kako vaša ishrana utiče na druge oblasti vašeg života?

Čak i ako ste izdržali samo jedan dan, ali neki odgovori već govore da nešto nije u redu, možete bezbedno da prekinete dijetu. Život je prekratak da biste bili na dijeti koja vam oduzima mnogo energije.

Ako želite da proverite sigurno, postavljajte sebi takva pitanja ne svaki dan, već jednom nedeljno.

Ako izgubite 0,5-1 kg nedeljno, ali se u isto vreme osećate loše, tužno, teško vam je, odmah pređite na nešto drugo.

Najbolja dijeta je ona koja ne liči na dijetu. Plan obroka treba da sadrži sve grupe namirnica, kao i savete za kuvanje te ishranu van kuće. I ne zaboravite na opcije za odgovarajuću fizičku aktivnost i dovoljno sna. Najbolja dijeta zapravo nije dijeta, već način života.

Lepota i zdravljeTero Vesalainen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.