Kako izbeliti zube kod kuće: Saveti za bezbedno izbeljivanje zuba

Ukoliko ste primetili da vaši zubi sve više počinju da žute i pitate se kako izbeliti zube - predstavljamo vam najbolje načiine za to.

by | 3 februara, 2023
izbeljivanje zuba

Ukoliko ste primetili da vaši zubi sve više počinju da žute pa se pitate kako izbeliti zube, ne morate dalje tražiti načine jer ovde možete pogledati koji su načini da izbelite svoje zube kod kuće.
Profesionalni tretmani izbeljivanja jesu najbolji i najefikasniji način da pojačate sjaj vašim zubima, međutim skupi su i oduzimaju vreme. Na sreću, postoji mnogo proizvoda koji su dobri za izbeljivanje zuba kod kuće. Sigurno ste na društvenim mrežama primetili mnoštvo objava u vezi sa ovom temom, međutim, za vas smo filtrirali načine koji će vam pomoći pri izbeljivanju zuba kod kuće.

Zbog čega zubi žute?

Postoji mnogo razloga zbog kojih zubi menjaju boju. Starenje je jedan od glavnih uzroka. Na površini zuba razvijaju se mrlje. Međutim, ukoliko u toku svojih dvadesetih ili tridesetih godina doživite promene boje zuba, to se zove rana promena boje. Za promene boje koje se nisu desile zbog starosti uglavnom je kriv način života i ishrana. Kako biste sprečili mrlje, trebalo bi voditi računa o ishrani jer neka hrana i piće izazivaju mrlje. Na primer, trebalo bi izbegavati kafu, crveno vino i čaj. Čak i ukoliko se prepustite ovim ukusima, bilo bi dobro odmah nakon toga isprati usta vodom. Tako ćete ukloniti ostatke koji se lepe za zubnu gleđ.

Ukoliko ne smatrate da je vaš način života kriv za promenu boje vaših zuba, trebalo bi da posetite stomatologa koji će vam pomoći da shvatite uzrok promena.

Kako izbeliti zube: Najbolji načini za izbeljivanje zuba kod kuće

kako izbeliti zube

CentralITAlliance/GettyImagesPlus

Prevencija

Kaže se da je prevencija bolja od lećenja. Zbog toga je dobro da pre nego što vaši zubi izgube svoju čistu belu boju preduzmete određene korake kako se to ne bi desilo. Jedan od najboljih načina kako izbeliti zube je ulaganje u dobru električnu četkicu. Klinički je dokazano da ovakve četkice uklanjaju više prljavštine sa vaših zuba nego ručne četkice. Zube treba prati ujutru i uveče, a glavu električne četkice trebalo bi da menjate svaka tri meseca.

Osim električne četkice, preporučuje se i korišćenje konca za zube barem jednom dnevno. Ovako biste uklonili sve čestice hrane na mestima na koje četkica nije mogla da dosegne.

Razmislite o svojoj ishrani. Kafa, čaj i vino prave mrlje na zubima. Redovno uzimanje sportskih pića, bobičastog voća i paradajz sosa može vremenom obojiti zubnu gleđ.  Na kraju, ali ne i naajmanje važno, prestanite da pušite ukoliko želite bele zube. Efekti koje nikotin ima na vaše zube su veoma primetni i čine vaš osmeh starijim.

Tretmani za izbeljivanje zuba kod kuće

Ukoliko tražite relativno jeftin, a efikasan način izbeljivanja zuba kod kuće, odlučite se za komplet za izbeljivanje. Ovakvi kompleti uglavnom sadrže olovku sa aktivnim sastojkom za izbeljivanje. Ona se može naneti direktno na zube. Pored olovke dobije se štitnik za usta  LED svetlo za ubrzanje procesa. Tretmani poput ovog pružaju odličnu, jeftiniju alternativu profesionalnim tretmanima u stolici, ali generalno zahtevaju višestruke primene zbog niže koncentracije aktivnog sredstva za izbeljivanje, vodonik peroksida. Efekti zavise i od jačine agensa za izbeljivanje.

Kako izbeliti zube: Proizvodi od aktivnog uglja

kako izbeliti zube

Space_Cat/GettyImagesPlus

Iako proizvodi sa aktivnim ugljem popunjavaju naše početne strane na društvenim mrežama, stručnjaci upozoravaju da ne postoje klinički dokazi da je aktivni ugalj efikasan po ovom pitanju. Bez kliničkih dokaza, ne zna se ni da li je aktivni ugalj bezbedan za upotrebu na zubima jer on ima svoje abrazivne kvalitete.

Trake za izbeljivanje

Trake za izbeljivanje zuba sadrže peroksid ili izbeljivač i deluju na isti način kao što rade na vašoj odeći i kosi. Nanošenjem plastičnih traka za zibe peroksid izbeljuje mrlje koje su uzrokovale promene. Većina ovakvih traka je bezbedna za upotrebu, ali trake sadrže i hlor dioksid, koji može oštetiti vašu zubnu gleđ.

Kućni lekovi koje pravite sami

Iako zvuči primamljivo da sami napravite svoj lek, pazite da taj lek ne nanese vašim zubima više štete nego koristi. Lekovi koji se prave mešanjem sode bikarbone i vode kako bi se stvorila pasta postali su vrlo popularni. Soda bikarbona deluje blago abrazivno i zbog toga dobro uklanja mrlje sa zubne gleđi. Problem je što ukoliko redovno koristite ovakvu pastu, možete oštetiti zubnu gleđ. Takođe, ova pasta uklanja samo površinske mrlje. Pre upotrebe sode bikarbone razgovarajte sa svojim stomatologom, i tek onda procenite da li želite da se izlažete ovom načinu izbeljivanja zuba.

Žvakaće gume bez šećera

Jedan od najboljih načina da se izbele zubi je ujedno i najlakši način. Koristite žvakaće gume bez šećera. Time ne samo da ćete očistiti zube, već im nećete naneti ni štetu. One pomažu da se očiste čestice hrane nakon obroka, stimulišu proizvodnju pljuvačke koja takođe pomaže uklanjanju čestica hrane u ustima, neutrališe kiseline koje doprinose kvarenju zuba i jača zubnu gleđ.

Da li ste nekada ranije pokušali da izbelite zube kod kuće? Nadamo se da će vam saveti pomoći da uspete u ovom zahvatu.
Jovana JevtićPovozniuk/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.