Kako pametno potrošiti kalorije, a ujedno vreme provesti sa decom

by | 3 juna, 2016

U današnje vreme veliki broj roditelja radi po ceo dan pa ima malo vremena za slobodne aktivnosti, vežbanje i odlazak u teretanu. Ali, bez obzira na nedostatak vremena, svi žele da imaju vitku liniju i traže načine na koje bi mogli da smršaju, a da to ne izuskuje velika odricanja. Zato je za njih najbolji način da u „žongliranju“ između posla, spremanja kuće, obaveza oko dece, nađu po koji trenutak koji će im pomoći da izgube kalorije, a da pritom uživaju. Idealno je iskoristiti lepo, prolećno vreme za druženje sa decom i boravak u prirodi jer i bezazlene aktivnosti troše dosta kalorija, a ništa ne može nadoknaditi lep osećaj koji pruža porodično okupljanje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Preskakanje konopca i puštanje zmaja

Možete se odlučiti za porodičnu vožnju rolerima, koju deca obožavaju, a gde se za sat vremena vožnje može izgubiti čak 430 kalorija. Ako poželite da igrate neku igricu iz detinjstva, možete da se odlučite za bacanje frizbija, zahvaljujući kojem se mogu istopiti 170 kalorija. Iako je pomalo zaboravljeno preskakanje konopca, ovo je jedna od zabavnih starih igara koja se uvek može praktikovati na nekom izletišu a uz pomoć koje se brzo može doterati linija. Za nekoliko minuta preskakanja konopca „nestaje“ 40 kalorija, pa zanimljivo može da bude nadmetanje mame, tate i mališana ko će vijaču preskočiti više puta. A možete se i odlučiti i za puštanje zmaja i naučite decu ovoj zabavnoj igri zahvaljujući kojoj „kao rukom odneseno“ za desetak minuta nestaje oko 100 kalorija. Osim toga, u trošenju kalorija dosta može da nam znači i igra sa kućnim ljubimcem. Za oko 20 minuta bacanja loptice i trčanja sa psom moguće je istrošiti oko 60 kalorija. U mnogim zemljama se praktikuje i porodična vožnja bicikala, pa zašto to ne bi postalo nešto što se i kod nas praktikuje barem vikendom? Jer, za sat vremena vožnje dvotočkaša može da se izgubi 454 kalorija, što se na primer „unese“ u organizam ako se pojede omiljena čokolada od 100 grama. Pa, zašto se odricati slatkog zadovoljstva ako to možemo da potrošimo na lep način – u vožnji i druženju sa namjilijima!

I kućni poslovi „troše“ kalorije

Ukoliko vremenske prilike ne dozvoljavaju da smo napolju, jer kiša satima dosadno pada, ima dosta aktivnosti koje možemo da uradimo u stanu, obavimo važne kućne poslove, a pritom se družimo sa decom. Zamolite decu da vam pomažu u pripremanju ručka, pa dok se lepo družite u kuhinji, prepričavanje porodične dogodovštine, i uživate u pripremi omiljenih zalogaja izgubićete za pola sata oko sto kalorija. Posle ručka, sigurno će se u kuhinji nagomilati veliki broj sudova pa zamolite mališane da vam pomognu u tom poslu. Za polučasovno sređivanje kuhinje i pranje čaša, tanjira, escajga i šerpi može da se izgubi oko 120 kalorija. Zamolite mališane da vam pomognu u ulepšavanju njihove sobe jer tako mogu da steknu radne navike a vi ujedno možete da pokrenete mišiće i malo istopite masne naslage. Oko 260 kalorija se može izgubiti za sat vremena nameštanja kreveta, sređivanja ormana, skupljanje igračaka, brisanje prašine…

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.