Kako poboljšati kvalitet sna: Magnezijum, B kompleks vitamini i melatonin na antistres zadatku!

by | 9 septembra, 2022

Adekvatan san je krucijalan za fizičko i mentalno zdravlje svakog pojedinca. Zato vam u nastavku i otkrivamo savete kako poboljšati kvalitet sna.

Pored toga što kvalitetan san utiče na bolje raspoloženje, on pomaže u boljem donošenju odluka, koncetraciji pa čak i pamćenju. Uz to, manjak sna povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja. Međutim, nekim ljudima je veoma teško da sebi osiguraju dovoljnu količinu kvalitetnog sna tokom noći. Na njihovu sreću, postoje brojna rešenja za ovaj problem, a magnezijum i melatonin, kao i vitamini grupe B, promovišu bolji san.

Kako poboljšati kvalitet sna?

Zevate za radnim stolom? Osećate se pospano, neproduktivno, razdražljivo? Zaboravni ste ili pak depresivni? Svi ovi simptomi povezani su s nedostatkom sna.

Današnji način života uticao je na to da, kao populacija, spavamo manje kvalitetno nego što smo to činili pre 50 godina. Dnevne navike, previše obaveza, vrsta posla, loša ishrana i stres i te kako utiču na naš kvalitet sna.

Luči li vaše telo dovoljno melatonina?

Melatonin je hormon koji se nalazi u epifizi i luči se kada pada mrak. On nas zapravo čini pospanim. Melatonin smanjuje uticaj noradrenalina i dopamina, dva hormona koji mogu da remete kvalitet sna. Melatonin nas takođe čini svežijima kada ustajemo, a uz to, jača imuni sistem.

Pod normalnim okolnostima, on je na vrhuncu između 1 i 3 ujutro, ali samo ako spavamo u potpunom mraku. U suprotnom, naše telo ne luči dovoljne količine melatonina. Izlaganje veštačkom svetlu (telefoni, TV, kompjuter) može da utiče na pogoršanje cirkadijalnog ritma koji nam zapravo govori kada je vreme za odmor. Rezultat je isprekidan san, umor, promene u apetitu, mučnina i višak kilograma.

Melatotnin je prisutan u namirnicama kao što su grožđe, jagode, pistaći, kivi i paradajz, a može da se konzumira i u vidu suplemenata. On olakšava uspavljivanje, poboljšava kvalitet sna i utiče na održavanje kontinuiteta sna tokom cele noći.

Esencijalni nutrijenti za kvalitetan san

Vitamini B kompleksa

Telu je potrebna različita vrsta nutrijenata, kako bi lučio melatonin. A tu spadaju i vitamini grupe B. U ovaj kompleks spada 8 vitamina, a niacin, tiamin i riboflavin su samo neki od njih. Vitamini grupe B utiču na poboljšanje metaboličkih procesa, jačaju imuni sistem, podržavaju rad organa za varenje kao i nervnog sistema. Doprinose smanjenju nervne napetosti i uklanjaju zamor. Zahvaljujući njima, telo luči serotonin i melatonin, te lakše tonemo u san.

Magnezijum

Istraživanja su pokazala da je ovaj mineral naročito pogodan kod starijih osoba, jer umanjuje simptome nesanice i poboljšava kvalitet sna. Isto tako, manjak magnezijuma u organizmu je generalno povezan s insomnijom kod odraslih osoba. Ovaj nutrijent je vitalan za brojne procese u organizmu, a između ostalog, reguliše lučenje melatonina, pomaže u relaksaciji organizma, smanjenju nervne napetosti i utiče na bolje raspoloženje.

 

Osećaš pritisak sa svih strana?
Imaš mnogo obaveza?
Puno radiš, uglavnom i prekovremeno?
Konstantno si pod stresom?
Često ti nedostaje koncetracija?
Ne spavaš dovoljno i budiš se pod stresom?

  • Pogodno za vegane
  • Ne sadrži gluten
  • 3 x 60 tablete

UPOTREBA:

UJUTRU: Magnezijum citrat

UVEČE 1-2h pre spavanja: B complex i Melatonin

30% popusta + poklon BiVits ACTIVA Promo Box, besplatna poštarina

BiVits ACTIVA® B complex

BiVits ACTIVA® B complex je formula koja obejedinjuje vitamine B grupe u jednoj tableti. Doprinosi smanjenju nervne napetosti i očuvanju nerava. Vitamini B kompleksa doprinose podizanju nivoa energije i smanjenju zamora i iscrpljenosti.

BiVits ACTIVA® Melatonin

BiVits ACTIVA® Melatonin je formula koja pomaže u rešavanju problema sa spavanjem. Melatonin olakšava uspavljivanje, poboljšava kvalitet sna i utiče na održavanje kontinuiteta sna.

BiVits ACTIVA® Mg citrat sa vitaminom B6

BiVits ACTIVA® Mg citrat sa vitaminom B6 je formula koja oslobađa od umora, doprinosi relaksaciji organizma, smanjenju nervne napetosti i boljem raspoloženju. Magnezijum u obliku citrata obezbeđuje brzi efekat i bolju iskoristljivost u organizmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.