Kako smo se proveli na radionici #FitDoLeta

by | 1 aprila, 2019

Konačno je došao onaj čuveni, dugoočekivani ponedeljak, dan kada unosimo pozitivne promene u svoj život! Zapravo, ovom ponedeljku je prethodio vikend iza nas i #fitdoleta radionica koja se održala na dve lokacije – u Beogradu i Novom Sadu. Postavili smo fitnes ciljeve i obećali smo sami sebi, ali i drugim učesnicima, da ćemo biti aktivniji… Ali, hajdemo redom…

Radionica na dve lokacije

U saradnji sa fitpass.rs i lancem teretana Ahilej Gym u Beogradu, a u Novom Sadu sa Trening centrom Invictus, pozvali smo vas da se okupimo poslednje subote u mesecu na #fitdoleta radionici. Ideja je bila da razgovaramo o tome kako konačno da se pokrenemo i gde da pronađemo motivaciju da budemo aktivniji i redovno vežbamo. Drugim rečima, redakcija je odlučila da konačno postavi svoje fitnes ciljeve a pozvali smo i vas da se priključite.

Naši fitnes treneri

Naša grupa je u Ahileju u Beogradu imala priliku da se druži sa trenerima Kristinom Danilović i Igorom Žarkovićem. U novosadskom Invictusu, sa nama su bili osnivač ovog trening centra Nedeljko Rodić, zatim Danijela Stamenković, instruktorka u sportu za fitness i bodibilding i savetnica za ishranu i suplementaciju, kao i licencirani treneri Maja Babić i fizioterapeut Marko Manojlović.

Kako pravilno postaviti individualne fitnes ciljeve

Nakon što su članovi redakcije i učesnici stali na vagu, zabeležili smo kilažu i procent masnoća u organizmu, a zatim razgovarali o tome šta bismo voleli da promenimo na sebi. Svako od nas imao je različiti cilj. Neko da smrša nekoliko kilograma, drugi da steknu kondiciju, a tu su i oni koji su zadovoljni kilažom ali bi želeli da učvrste mišiće. Podrazumeva se da je i zdravlje važan motiv za vežbanje. “Najvažniji”, slažu se svi treneri koji su učestvovali u radionici.

Saveti koje ćemo zapamtiti

“Imajte na umu da broj kilograma ne znači mnogo. Daleko je važnija slika kada se pogledate u ogledalo. Šta želimo da postignemo? Da vam bude udobno u svojoj koži bez obzira na to koliko kilograma pokazuje vaga”, istakla je Kristina.

“Veliku ulogu u dostizanju željenog izgleda igra i način na koji se hranimo. Da biste imali vitko telo, morate biti umereni u jelu. Prerađeni šećer vam nije prijatelj i bilo bi idealno ne konzumirati ga. Što više voća, povrća i zdravih masti + redovno vežbanje. To je je jednačina za fit telo”, dodao je Igor.

Kristinu i Igora bolje upoznajte ovde

Na naše pitanje šta žene dovodi u teretanu, šta ih motiviše da vežbaju, Nedeljko Rodić je odgovorio: “Najčešće ih u teretanu dovodi želja da nešto promene na svom fizičkom izgledu. Međutim, jednom kada osete sve benefite vežbanja fizički izgled pada u drugi plan i u teretanu ih vraća bolji osećaj u sopstvenom telu, bolje raspoloženje, više energije…”

Više o treneru Nedeljku Rodiću pronaći ćete ovde.

Daniela Stamenković je dodala: “Ako ste nesigurni prilikom izbora mesta na kojem ćete vežbati, pridržavajte se sledećeg kriterijuma. Ukoliko vam trener obeća da ćete za mesec dana izgubiti određeni broj kilograma, to je siguran signal da to mesto treba da zaobiđete u širokom luku. Zašto? Jer su rezultati koji se postižu vežbanjem individualni i ne svode se svi na mršavljenje. Možda je za vas važnije da povećate mišićnu masu a smanjite količinu masnoće, nego da izgubite kilograme. Takođe, prilikom prvog razgovora, dobar trener će se raspitati ne samo o vašim fitnes navikama, već i o zdravstvenom stanju.”

O tome kako je sport promenio Danielin život čitajte ovde.

Nakon teorije, praksa…

Nakon što smo dobili odgovore na pitanja koja su nas najviše mučila, usledio je praktični deo radionice.

Marko nam je naglasio značaj pravilnog disanja: “Možda niste očekivali da ćemo ovako započeti ovaj praktični deo, ali veoma je važno kako dišemo. Ne treba da dišemo grudima, već stomakom. To je značajno ne samo za bolje rezultate prilikom vežbanja, već uopšte, u životu.

Nakon zagrevanja, treneri su nam pokazali nekoliko vežbi koje možemo praktikovati sami kod kuće. Dakle, izgovor više ne postoji.

Međutim, kako #fitdoleta akcija ne bi ostala samo na rečima, učesnici su, zajedno sa trenerima dogovorili da ono što smo čuli i naučili nastavimo da primenjujemo narednih mesec dana.

Svakog ponedeljka, srede i petka, pratite L&Z instagram nalog gde će Kristina i Žarko zadavati lagane i praktične vežbe. Pozivamo vas da se uključite i vi!

 

OVAKO JE IZGLEDALA RADIONICA U BEOGRADU…

Treneri Kristina Danilović i Igor Žarković

… A OVAKO U NOVOM SADU:

Instruktorka u sportu Daniela Stamenković (druga sleva) sa urednicama „Lepote i zdravlja“

Osnivač Trening centra „Invictus“ Nedeljko Rodić

Nije toliko važno šta kaže vaga, ali čisto zbog naše orijentacije: Koliko imamo kilograma, a koji nam je procenat masnoće u telu

Fizioterapeut i trener Marko Manojlović

Ništa bez pomoći trenera: Marko Manojlović i Maja Babić

Foto: Jakov Simović i Mladen Sekulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.