Kefir dijeta: Skinite 3 kilograma za 3 dana!

by | 29 avgusta, 2022
kefir dijeta

Kefir dijeta spada u grupu monodijeta koje nastavljaju da dobijaju na popularnosti. A koje su njene prednosti i mane, te kako izgleda meni, otkrivamo vam u nastavku.

Zašto su mono-dijete postale toliko popularne? Prvo,  u pitanju je jeftina vrsta hrane (po pravilu se zasniva na jeftinim proizvodima – heljda, jabuke, kefir), i, drugo, ovo je efikasan način da izgubite višak kilograma za dva ili tri dana.

Pre nego što počnemo da pričamo o dijeti baziranoj na kefiru, važno je razumeti osnovne principe monodijete:

  • Nije važno koju vrstu hrane odaberete – svež sir ili povrće, bitno je zapamtiti da se monodijeta bazira na frakcijskoj ishrani. Namirnice koje odaberete treba da se podele na 5 ili 7 obroka. Ovaj sistem će vam pomoći da „prevarite“ stomak i da se oslobodite osećaja gladi. Pokušajte da jedete otprilike u isto vreme, u malim porcijama.
  • Ne zaboravite da pijete vodu. Uz monodijetu, možete koristiti i čajeve, kao i prirodne voćne sokove bez dodatka zalsađivača.
  • Monodijetu ne bi trebalo da držite duže od tri dana. Ovom vrstom dijete ograničavate unos prave količine vitamina, elemenata u tragovima i hranljivih materija. Nećete moći dugo da preživite bez pravih ugljenihhidrata ili masti, na primer, ako jedete samo proteinsku hranu. Kao rezultat toga, vaše telo će dati signale koji se mogu manifestovati ne samo u vidu problema sa gastrointestinalnim traktom ili crevima, već i u vidu osipa, lomljive kose i noktiju.

Šta je kefir dijeta?

Pre nego što počnete da sledite ovu dijetu, postavite sebi nekoliko pitanja:

Da li imate hroničnu bolest bubrega, gastrointestinalne probleme ili kiselost?

Da li patite od lošeg varenja?

Da li imate čir na želucu ili gastritis?

Postoji li individualna netolerancija na ovu namirnicu?

Imate li problema sa kardiovaskularnim sistemom?

Ako ste barem na jedno pitanje odgovorili sa „da“, onda je bolje da ne držite kefir dijetu.

Izbor kefira

Proizvod mora biti svež, jedan ili najviše dva dana od datuma proizvodnje. Optimalni sadržaj masti u napitku je 2,5%. Najbolje je da ne pijete napitke bez masti, jer ne sadrže zdrave masti i vitamine rastvorljive u mastima.

Zašto je kefir toliko zdrav?

Kako pripremiti telo za dijetu?

Ni u kom slučaju ne bi trebalo odmah da pređete na takvu ishranu. Oštro ograničenje kalorija može da disbalansira hormone i celokupan rad organizma.

Postepeno ograničite ishranu, uklonite brašno, slatko, masno i prženo, kao i alkohol. Pokušajte da ne jedete puno noću i unesite više mlečnih proizvoda u svoje dnevne obroke. U ovom slučaju, vaše telo neće biti pod stresom zbog dnevnog ograničenja kalorija.

Ne biste trebali često pribegavati kefirnoj ishrani – stručnjaci preporučuju ponavljanje ciklusa takve ishrane ne više od 2 puta godišnje. Takođe, pažljivo prekinete dijetu: hranu uvodite postepeno – prvih dana nakon kefir dijete jedite čorbe, ribu i piletinu.

Kefir dijeta i prednosti

  • Nizak sadržaj kalorija – 50 kcal na 100 g. Od toga, 3,6 g su proteini, 1,5 g su masti, 3,6 g su ugljeni hidrati.
  • Uklanja višak tečnosti iz tela, pomaže u smanjenju otoka.
  • Za tri dana dijete možete izgubiti od 3 do 5 kilograma.
  • Sprečava zatvor.
  • Pomaže u normalizaciji crevne mikroflore.
  • Kefir  sadrži puno minerala – fosfor, kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum itd.
  • Kefir je bogat vitaminima A, B kompleksom i beta-karotenom.

Zapamtite da ne možete živeti samo na kefiru: dodajte više vode, čaja ili čorbe sa niskim sadržajem masti u ishranu. Dobro osmišljena dijeta će vam pomoći da bezbolno prenesete dane posta i zaštitite svoje zdravlje od nepotrebnih preopterećenja.

 

Lepota i zdravljemescioglu/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.