Šta je kinetički lanac i da li treba da ga uvedemo u fitnes rutinu?

by | 2 septembra, 2022
kinetički lanac

Kinetički lanac je koncept o ljudskom telu koji je inspirisan mehaničkim inženjeringom. A o čemu se zapravo radi?

Tokom pedesetih godina prošlog veka, Arhut Steindler, ortoped, prihvatio je ideju o kinetičkom linku. U mehaničkom inženjeringu, i pitanju je serija preklapajućih segmenata spojenih klinom.

Ovi spojevi rade zajedno kao jedinica, a kretanje jednog utiče na akciju drugog što stvara kinetički link, odnosno vezu. Kada je u pitanju ljudsko telo, ovi povezani delovi tela su zapravo zglobovi i mišići, koji zajedno rade stvarajući pokret. Kinetički link je termin koji opisuje i deo kičme koji je povezan s pokretom.

Gornji kinetički link predstavlja spoj prstiju, zglobova, lakta, nadlaktice i podlaktice, ramena i gornjeg dela kičme. Stopala, prsti na stopalima, listovi, kolena, karlica, kukovi i donji deo kičme su, razume se, deo donjeg kinetičkog linka. A uz pomoć oba lanca, naše telo se pokreće.

Šta je kinetički lanac?

U pitanju je opseg pokreta muskulature i skeleta i način na koji svi zglobovi (kolena, kukovi, leđa) rade zajedno. Iako ovo zvuči komplikovano, zapravo saznanje šta je ovaj lanac može da nam pomogne da vežbanjem stvorimo jako i funkcionalno telo.

Budući da su svi spojevi u ovom lancu povezani, generalno, ako targetiramo različite grupe mišića u isto vreme, poboljšaćemo mobilnost i jačinu našeg tela.

U zavisnosti od nivoa spreme i fitnes ciljeva zavisi i kakav tip kinetičkog lanca ćemo koristiti. A da bismo to znali, moramo saznati razliku između zatvorenih i otvorenih pokreta kinetičkog lanca.

Kinetički lanac- zatvoreni i otvoreni pokreti

Zatvoreni lanac predstavlja vežbe za cele noge ili ruke, dok otvoreni se fokusira na specifični deo tela. Kada je naše telo fiksirano dok radimo vežbu, u pitanju je zatvoreni lanac, dok kretanjem stvaramo otvoreni lanac.

Zatvoreni lanac se koristi za stvaranje balansa, stabilnosti i jačanja tela.

Otvoreni lanac ne podrazumeva da telo bude fiksirano, a služi za poboljšanje kondicije i za izgradnju simetrije samog tela. Ovaj lanac je idealan za poboljšanje jačine mišića nakon na primer povrede.

Vežbe za zatvoren kinetički lanac

U pitanju su vežbe, kako smo rekli, koje zahtevaju da budemo fiksirani za jedno mesto i koje uključuju više spojnih tačaka (zglobove i mišiće). Primeri su:

  • Čučnjevi– postavite cela stopala na pod, a noge raširite u širini kukova. Lagano spuštajte prvo zadnjicu i kukove, pa tek onda savijajte kolena. Pazite da vam kolena ostanu ravna i da ne upadaju ka unutra.
  • Iskoraci– jedno stopalo postavite ispred, a drugo iza sebe. Spuštajte se ka podu, kao da radite čučanj. Neka vam leđa budu prava.

Druge vežbe ovog tipa su: sklekovi, podizanje kukova, istezanje…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sejjad Nayef (@fitnesspappa)

Vežbe otvorenog kinetičkog lanca

Ove vežbe uključju pokret uglavnom jednog segmenta, a neke od vežbi su:

  • Podizanje tegova: U svaku ruku uzmite po jedan teg. Ruke ispružite pored tela,. pa podižite tegove, vežbajući biceps.
  • Ekstenzija bicepsa: Savijte noge u kolenima i uzmite lagane tegove. Ruke savojte u laktovima i postavite ih iza glave. Podižite tegove vežbajući tricepse.

Još neke vežbe otvorenog lanca su: podizanje tegova sa strane, benč, vežbe s trakama, T- rexom…

Pravilo 90 sekundi: jednostavne vežbe za lenje uz skoje svako gubi težinu

Lepota i zdravljediego_cervo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.