Loše pamćenje: 5 situacija u kojima je ono simptom nečeg mnogo ozbiljnijeg!

by | 9 novembra, 2022
Loše pamćenje i koncentracija

Loše pamćenje i koncentracija mogu da budu znak za uzbunu. Evo o čemu se radi.

Ponekad je zaboravnost relativno bezopasna posledica stresa, lošeg spavanja ili hroničnog prekomernog rada. Međutim, u nekim slučajevima, kognitivno oštećenje može ukazivati na ozbiljne mentalne ili neurodegenerativne poremećaje, uključujući ranu demenciju. U nastavku vam otkrivamo na koje simptome treba da obratite posebnu pažnju.

Loše pamćenje i koncentracija

Redovno zaboravljajte reči

Složeni termin koji se nekoliko puta izgube u pamćenju je norma, međutim, ako primetite da sve više zaboravljate najobičnije reči (predmeti enterijera, proizvodi, prosti pridevi i glagoli, itd.) – ovo je razlog da posetite doktora.

Izgubljeni u vremenu i prostoru

Ne radi se o „topografskom kretenizmu” karakterističnom za mnoge, već o situacijama u kojima generalno zaboravljate zašto ste otišli ​​na jedno ili drugo mesto. Opasan simptom je kada uobičajena ruta kojom redovno dolazite do, na primer, posla ili omiljene prodavnice, potpuno nepoznata.

Loše pamćenje i greške u svakodnevnim aktivnostima

Stalno zaboravljate da ugasite šporet ili svetla, da operete veš, istuširate se, ne sećate da li ste platili račun za komunalije itd. Sve ovo može biti znak kako početne demencije, tako i ozbiljnih mentalnih poremećaja, pa je bolje da konsultovati specijaliste.

Hrana koja pogoršava pamćenje: Izbegavajte ove 4 namirnice!

Manje se uključujete u društvene interakcije

Vredi da se brinete ako ste počeli da izbegavate susrete sa prijateljima, osećate gubitak interesovanja za zajedničke aktivnosti koje su nekada donosile radost i generalno postajete sve manje energični. Takođe, obratite pažnju na neobične i neprikladne emocije u interakciji sa voljenima: sumnju, ekstremnu sramotu, anksioznost ili strah.

Zaboravljanje veoma važnih stvari i loše pamćenje

Na primer, zaboravljanje imena prijatelja i rođaka, važni datumi, planovi za budućnost, radni zadaci itd. Ovo je takođe ozbiljan simptom koji zahteva obavezan odlazak kod lekara.

Lepota i zdravljeAnSyvanych/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.