Masaža rolerom od pene: Svi zdravstveni benefiti

by | 6 aprila, 2022

Masaža rolerom od pene predstavlja „opuštajuću samo-miofacijalnu“ (SMR) tehniku koja je sve popularnija, naročito kod profesionalnih i rekreativnih sportista. 

Ukoliko ste u poslednje vreme ušli u teretanu, vežbaonicu ili ste se susreli s ličnim trenerom, sigurno je da ste čuli za roler od pene. Masaža ovim rolerom preporučuje se za brojne zdravstvene probleme, a mi vam u nastavku otkrivamo kako nam sve može pomoći.

Masaža rolerom od pene- benefiti

Ublažavanje bola u mišićima

Jedna studija pokazala je da ovaj vid masaže umanjuje bol pri upali mišića. Fitički aktivni muškarci koji su se masirali 20 minuta nakon vežbi imali su znatno manje upale od onih koji se nisu masirali.

Pokretljivost

Masaža rolerom povećava pokretljivost zglobova, fleksibilnost i opšte performanse celog tela, kažu istraživanja. Ovo naročito važi ukoliko se, uz masažu, praktikuje i statičko istezanje.

Trenutno uklanjanje celulita

Ova masaža razbija vezivno tkivo i utiče na manju vidljivost pomorandžine kore. Isto tako, masaža rolerom zateže i samu kožu, pokazala su istraživanja.

Pročitajte i… Masaža ledom- otkrijte moć krioterapije

Smanjenje bola u leđima

Tenzije u leđima, uzrokovane napetošću, sedenjem ili teškom fizičkom aktivnošću, mogu se umanjiti ovom vrstom masaže. Ipak, prilikom masiranja moramo biti oprezni jer je veći rizik od povreda. Roler koristite u vertikalnom položaju i pomerajte ga levo-desno dok je sve vreme u ravni sa kičmom.

Opuštanje

Za kraj, masaža ovim rolerom opušta sve mišiće, što dovodi do opšteg smanjenja tenzije u telu, a samim tim i u umu.

Napomene

Iako je masaža penastim rolerom uglavnom bezbedna, izbegavajte je ukoliko imate ozbiljniju povredu (pucanje mišića na primer). U tom slučaju posavetujte se s fizijatrom.

Isto tako, izbegavajte da masirate zglobove poput laktova, kolena i zglobova nogu, jer možete povrediti ovaj deo tela.

Ukoliko ste u drugom stanju, pre masiranja, posavetujte se sa doktorom.

Pročitajte i… Odlične vežbe masažnim rolerom

lepotaizdravlje.rsdima_sidelnikov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.