Šta je metabolički sindrom i zašto dobijamo na težini?

by | 12 maja, 2023
Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je koncept iz serije „čuli smo zvonjavu, ali ne znamo gde je”. U nastavku otkrijte o čemu se radi, kako nas ova pojava sprečava da smršamo i usput tražimo i efikasne načine da se zaštitimo!

Višak kilograma je pošast moderne generacije. Razloga može biti nekoliko – genetika, hormonska neravnoteža, gastrointestinalni problemi, pogrešan – ili, ispravno rečeno – nezdrav način života. Ali u poslednje vreme, lekari sve češće postavljaju istu dijagnozu – metabolički sindrom (sindrom insulinske rezistencije).

Šta je metabolički sindrom?

Zbog nezdravog načina života i ishrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (hamburgeri, peciva, čokoladice i slatkiši), ćelije gube sposobnost da percipiraju insulin i kao rezultat toga ne dobijaju glukozu (on je odgovoran za njegovu apsorpciju). Obe supstance ─ i insulin i glukoza ─ se akumuliraju u krvi i ne mogu da „prođu” u ćelije. Vremenom se neravnoteža povećava i izaziva čitav niz poremećaja: metaboličkih i hormonalnih. To dovodi do pogoršanja opšteg blagostanja: pojavljuje se višak težine, javlja se kratak dah, skače pritisak, a često se javlja i glavobolja.

Danas oko 25% zapadnjaka pati od metaboličkog sindroma, koji je faktor rizika za dijabetes i srčana oboljenja.

Da biste sprečili ovakav zastoj u radu svog tela i ne biste postali žrtva metaboličkog sindroma (ili da biste ga se što pre rešili ako se takva smetnja ipak dogodi), dovoljno je slediti jednostavna pravila.

Kako sprečiti (i lečiti) metabolički sindrom?

Način ishrane

Ključ za stabilizaciju težine i normalizaciju blagostanja je uravnotežena ishrana. Stoga, pre svega, obratite pažnju na svoju ishranu. Nemojte žuriti u krajnosti –  stroge dijete samo će vam pomoći da se na neko vreme oprostite od omraženih kilograma, a da pritom nanesete veliku štetu organizmu. Ne zaboravite da svakodnevno jedete sveže povrće i voće, pokušajte da date prednost složenim ugljenim hidratima (žitarice, mahunarke, hleb od celog zrna, skrobno povrće). Za razliku od jednostavnih ugljenih hidrata, oni pružaju osećaj sitosti dugo i istovremeno promoviše varenje. Od „jednostavnih ugljenih hirata“, ćete ipak morati da se oprostite: slatka i skrobna hrana koja ih sadrži postaje jedan od glavnih razloga za dobijanje viška kilograma.

Fizička aktivnost

Svi razumeju koliko je fizička aktivnost važna za dobro zdravlje. Međutim, sama motivacija za redovne posete fitnes klubu često nisu dovoljni. Lako je naći izgovor: savremeni ritam života ne ostavlja izbora ─ slobodnog vremena je sve manje. Ali da biste ubrzali metabolizam, morate se oznojiti. Slobodno izaberite ono što vam se najviše sviđa – joga, hodanje (uključujući skandinavsko ─ sa štapovima), plivanje. Pokušajte barem nekoliko puta nedeljno da u potpunosti trenirate 1-1,5 sati. U krajnjem slučaju, umesto odlaska na posao autobusom ili automobilom, odlučite se na hodanje ili vožnju bicikla. Isto tako, umesto lifta koristite stepenice.

Metabolički sindrom i loše navike

Koliko puta je svetu rečeno da su pušenje i konzumiranje alkohola izuzetno štetni po zdravlje. Štaviše, pića koja sadrže alkohol su izuzetno kalorična. Prekinuti ove navike može biti izuzetno teško. Ali imajte na umu da su one te koji izazivaju kvarove u radu skoro svih unutrašnjih sistema, iscrpljujući telo.

Mentalno dobrostanje

Stres je još jedan razlog za razvoj metaboličkog sindroma. Emocionalna depresija, razdražljivost i stalni umor loše utiču na krvni pritisak i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Skoro svaki dan osećamo mentalnu preopterećenost ─ izgubili smo vreme u saobraćajnoj gužvi, nenamerno izašli iz kuće bez kišobrana, posvađali se sa kolegom na poslu… Da li su ove sitnice vredne rasipanja vrednih nervnih ćelija? Sigurni smo da i vi mislite da je tačan odgovor-ne. Umesto antidepresiva, u borbi protiv napetosti pomoći će umirujući biljni čajevi, šetnje na svežem vazduhu pre spavanja, opuštajuće masaže i tehnike disanja.

Metabolički sindrom i poseta lekaru

Ako ne samo da sumnjate da imate metabolički sindrom, već ste čuli ovu presudu od lekara, bolje je da se nosite sa oboljenjem pod nadzorom profesionalaca. Važno je da se bolest leči, a ne da se samo da pokušavate da izgubite višak kilograma uz pomoć detoksikacije organizma i drastičnih dijeta (jer to ne garantuje potpuno i dugotrajno odvajanje od XL veličine). Lekar treba da izabere režim ishrane koja predviđa postepeni gubitak težine (norma nije više od 2-3 kilograma nedeljno), a ako je potrebno, prepisuje i određene lekove.

Lepota i zdravljenadisja/iStock/Getty Images Plus via Getty Images