Miris tela i bolesti: Šta nam mirisi govore o našem zdravlju?

by | 22 novembra, 2022
Miris tela i bolesti

Miris tela i bolesti u bliskoj su vezi, jer predstavljaju još jedan signal koji telo daje tokom određene bolesti.

Ljudsko telo je uređeno na neverovatan način: može nam dati važne signale o zdravstvenom stanju, pa se često i bez testova može posumnjati u razvoj određene bolesti. Glavna stvar je da budete u stanju da slušate i razlikujete ove signale, od kojih je jedan od najvažnijih miris znoja i intenzitet njegovog oslobađanja.

Miris tela i bolesti

Zašto nam je potreban znoj?

Znojenje se smatra nečim neprijatnim, obično se traži da se smanji, kozmetička industrija proizvodi mnoge proizvode dizajnirane da eliminišu kako miris znoja, tako i samu činjenicu njegovog oslobađanja. Ali zahvaljujući znojenju sistem za hlađenje tela radi u slučaju visoke temperature ili teškog fizičkog napora, sprečavajući pregrevanje.

Kada temperatura toplote poraste, nervni sistem daje znojnim žlezdama signal, prema kojem počinje da se oslobađa vlaga koja hladi telo. Pored toga, znoj se oslobađa kao odgovor na stres, isti mehanizam radi ovde. Pored nervnog sistema, hormoni štitne žlezde, hipotalamusa, gonada takođe učestvuju u regulaciji znojnih žlezda. Neverovatno, ali istinito: ako je osoba potpuno zdrava, pravilno se hrani i održava higijenu, njen znoj praktično ne miriše. A ako miriše, razlozi mogu biti drugačiji. ⁣⁣⠀

Kako mirišu bolesti?

Miris acetona najčešće ukazuje na razvoj dijabetes melitusa i poremećeni metabolizam ugljenih hidrata, kao i na greške u ishrani: povećan unos masne i proteinske hrane. Činjenica je da se aceton sintetiše u procesu cepanja masti i proteina. Kada ih ima previše odjednom, telo nema vremena da sve preradi. Kao rezultat, povećava se količina acetona i pojavljuje se neobičan miris, ne samo od znoja, već i iz usta.

Miris amonijaka takođe signalizira endokrine poremećaje, posebno insulin-zavisni dijabetes melitus. Pored toga, može da prati bolesti ORL organa i gastrointestinalnog trakta (na primer, gastritis, peptički čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, Helicobacter pilori), kao i probleme sa urinarnim sistemom.

Miris vodonik-sulfida ili pokvarenih jaja rezultat je aktivnosti bakterije Bilophila vadsvorthia, čija se reprodukcija u ljudskom crevu dramatično povećava kada jede veliku količinu masne ili mesne hrane. Aktivan rast ove bakterije obično je praćen problemima sa varenjem.

Kiseo miris (miris sirćeta) može ukazivati na probleme kao što su nedostatak vitamina D u organizmu ili tuberkuloza. Pored toga, to može biti simptom patologije bubrega, u ovom slučaju, miris se pojavljuje zbog kršenja razgradnje ureje, koju telo uklanja urinom ili znojem. U nekim slučajevima, miris sirćeta može ukazivati i na endokrine poremećaje i nedostatak joda.

Miris testa ili kvasca pojavljuje se u slučaju infekcije polno prenosivim bolestima, kao i razvoja Alchajmerove bolesti ili onkoloških patologija. To je takođe jedan od najsigurnijih znakova kandidijaze.

Slatkasti miris meda za sada može da prikrije aktivnost Pseudomonas aeruginosa, koja je uzročnik opasnih bolesti kao što su pneumonija, lezije genitourinarnog sistema i smatra se uzročnikom 20-25% gnojnih hirurških infekcija.

Miris „starosti” može da proganja osobu koja još uvek nije stara, a razlog tome može biti poremećaj metabolizma, loše funkcionisanje sistema za izlučivanje, bolesti nadbubrežnih i znojnih žlezda, dijabetes melitus. Takođe, neprijatan miris u ovom slučaju može biti uzrokovan fenilketonurijom – ovo je niz patologija koje su rezultat metaboličkih poremećaja esencijalne aminokiseline fenilalanina, koja ulazi u naše telo sa proteinima.

Da li atipičan miris znoja uvek ukazuje na bolest?

Uzroci promene mirisa tela mogu biti fiziološke hormonske promene (pubertet, trudnoća, menopauza).

Ishrana takođe utiče na mirise tela. Pored grešaka u ishrani, koje sam već naveo, promena mirisa znoja može izazvati prisustvo u ishrani namirnica kao što su luk, beli luk, ren, senf, kupus, kari, začini. Odvojeno, vredi pomenuti alkohol, koji ne samo da menja sastav znoja na gore, već i stimuliše njegovo aktivnije oslobađanje.

Uzroci lošeg zadaha mogu biti upotreba određenih lekova, nošenje sintetičke odeće, loša higijena. Ovde se može preporučiti samo jedno: ne ignorišite signale svog tela i obratite se lekaru kod prvih simptoma koji vas uzbune, čim osetite da nešto nije u redu sa vama.

 

Da li je znojenje dobro ili loše?

Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; NeonShot/iStock/Getty Images Plus via Getty Images