Najzdravija dijeta 2021. je…

by | 16 januara, 2022
Najzdravija dijeta 2021

Najzdravija dijeta 2021. je proglašena, a evo koji režim ishrane je poneo ovu laskavu titulu. 

Godišnji izveštaji o ishrani iz US News & World Reporta su objavljeni, a keto (odnosno ketogena dijeta) je proglašena najmanje zdravim režimom ishrane godine, kažu stručnjaci za zdravlje i ishhranu.

S druge strane, mediteranska ishrana zauzela je prvo mesto među 40 dijeta, koje su ocenjivane na temelju niza faktora, uključujući zdravlje, učinkovitost za mršavljenje (kratkoročno i dugoročno) i lakoću pridržavanja dijete.

Taj poslednji kriterijum – jednostavnost pridržavanja dijete – trebalo bi da nam da nagoveštaj zašto je keto stavljen tako nisko na spisak.

Kao dijeta s iznimno niskim udelom ugljenih hidrata, keto može pomoći nekim ljudima da brzo izgube težinu, ali je veoma restriktivan i stoga ga je teško održavati dugoročno, a može uzrokovati i zdravstvene probleme.

Stručnjaci su rangirali ishranu blizu ili na dnu u svakoj kategoriji, osim kratkoročnog gubitka težine, napominje US News & World Report. Keto je bio na 37. mestu od ukupno 40 dijeta, ali je dobio najnižu ocenu od bilo koje druge dijete u kategoriji zdravlja.

Najzdravija dijeta 2021.

Mediteranska ishrana, s druge strane, dobila je visoke ocene kao dijeta “s malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti i bogata namirnicama, orašastim plodovima i drugim zdravim proizvodima”, navodi se u izveštaju. Za razliku od keto dijete, mediteranska ishrana je prilično fleksibilna i može se prilagoditi različitim stilovima života. Fokus je da voće i povrće čine polovinu tanjira, a ostatak je podeljen između žitarica od celog zrna, nemasnih proteina i male količine masti.

Ako planirate da prilagodite svoju ishranu 2022., evo dela spiska koji su sastavili stručnjaci:

Mediteranska: prvoplasirana ukupno i gotovo u svim kategorijama
Vegetarijanska: ukupno deveto mesto
Veganska: ukupno 17. mesto
Povremeni post: ukupno 27. mesto
Paleo dijeta: ukupno 30. mesto
Whole30 dijeta: ukupno 35. mesto
Keto dijeta: ukupno 37. mjsto i 40. (zadnje) u kategoriji zdrava ishrana

Pročitajte i… Keto dijeta- za i protiv

Šta god i kako god odabrali da se hranite, uvek slušajte svoje telo! Nemojte se baviti kratkoročnim učincima, već pratite što odgovara vama i vašim određenim ciljevima, pobrinite se za to da je održivo. Pridržavajte se pravila “dugo putovanje pobeđuje” i nećete pogrešiti.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs AnnaKolosyuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.