7 načina da podržimo druge žene

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, pitamo se, kako žene svakodnevno mogu da podrže druge žene?

by | 8 marta, 2021

Putovanje do rodne ravnopravnosti bilo je dugo i mukotrpno a, nažalost, i dalje nije završeno. Razlike i dalje postoje i suočavamo se s njima na svakom koraku. Prema statistikama, svaka peta žena doživela je neki vid seksualnog uznemiravanja, a u većini zemalja žene su i dalje manje plaćene od muškaraca, iako su na istim radnim pozicijama.

Pročitajte i… #womenspower na Instagramu: Ove zvezde se bore za ženska prava

Dobra vest je što danas postoji mnoštvo pokreta, grupa i udruženja koji se bave osnaživanjem žena. Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, pokušavamo da istaknemo jednostavne i praktične načine na koje možemo da podržimo jedna drugu u svakodnevnim životnim bitkama.

Kako da podržimo druge žene

Ne ismevajte tuđe emocije

Društvene mreže vrve od emotivnih objava i statusa. Čak i ako to možda nije vaš “cup of tea”, suzdržite se od hejta, a posebno do uvredljivih ili ponižavajućih komentara. Umesto toga, ako naiđete na objavu u kojoj je neka žena izrazila svoje mišljenje i osećanja, pokušajte da pogledate stvari iz njenog ugla i pohvalite njenu hrabrost. Nije lako javno pokazivati ranjivost, bez obzira na to iz kojih se to potreba javlja.

Udelite kompliment idejama, pameti i kreativnosti, a ne samo izgledu

Navikli smo da žene dele komplimente drugim ženama, ali u najvećem broju slučajeva, komplimenti su upućeni na račun izgleda. Iako svi vole da čuju da su lepi, isto tako volimo da čujemo i da smo sjajni, vredni, ljubazni, posvećeni… Slobodno udelite i ovakve, neočekivane komplimente. Druga žena će se sigurno dobro osećati zahvaljujući tome.

Nemojte se takmičiti s drugim ženama

Nema potrebe ni sa kim da se poredite niti da se takmičite. Iako nam ponekad pomaže da se upoređujemo, ponižavanje druge osobe neće nam popraviti mišljenje o sebi. Ne donosite sud o drugoj ženi pre nego što se upoznate sa svim okolnostima i razlogom njenih izbora.

Podrška za majke hiperaktivne dece

Naredni put kada se nađete u prisustvu žene čije je dete “nestašno”, pravi scenu u javnosti ili plače na sav glas – ne osuđujte. Toj majci je u tom trenutku sigurno gore nego vama. Umesto da prevrnete očima, ponudite joj svoju pomoć.

Predajte štafetu

Ponekad, da biste osnažili sebe, ali i druge žene, potrebno je povući se i skloniti se sa strane. Dajte šansu drugim ženama da dođu do izražaja. Ne dozvolite sujeti da prevlada i podržite druge žene uvek i u svakoj situaciji.

Podrška za ženski biznis

Žene koje imaju svoj biznis, pod ogromnim su stresom. Pored toga što najčešće imaju finansijskih poteškoća, nailaze na osudu i rodnu diskriminaciju. Podržite žene koje razvijaju svoj biznis, bilo kupovinom njihovih proizvoda / usluga ili izdvojte vreme da pomognete na bilo koji način (podelite njihov profil na društvenim mrežama, preporučite ih prijateljicama i sl.)

Uzvratite podršku

I za kraj, ako neko podrži vas, potrudite se da vratite uslugu. Slanje pozitivnih poruka sjajan je način da osnažite i podržite drugu ženu, jer važno je da odnos podrške bude obostran. To osnažuje!

 

Natural HealthElly Fairytale via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.