
Kako se najlakše probuditi zimi: Najbolji saveti stručnjaka
Otkrivamo vam odgovor na večito pitanje: kako se najlakše probuditi zimi i biti pun energije, a ne letargičan! [lwptoc] Sa početkom zime, većin...
Da li ste spremni da svoj tanjir obojite u ljubičasto?
Iako su „zelene“ namirnice na top listi najzdravijih, benefiti ljubičaste hrane su nažalost nepravedno skrajnuti.
Od borbe s borama, preko gubitka viška kilograma, hrana ljubičaste boje ima brojne benefite po naše zdravlje, a u nastavku vam otkrivamo samo neke od njih.
Od ljubičastog luka i kupusa, preko cvekle i acai bobica, ljubičasta hrana sadrži visok nivo nutrijenata i antioksidanata koji umanjuju zapaljenske procese u organizmu, jačaju srce, smanjuju vidljive znakove starenja, a bore se s brojnim oboljenjima.
Antocijanini su pigmenti plavo- ljubičaste boje koji su zapravo zaslužni za sve zdravstvene benefite ljubičaste hrane. Jedna studija je pokazala da konzumacija ovih namirnica može da smanji rizik od srčanog udara za čak 32 procenata. Uz to, studije su pokazale da antocijanini mogu da spreče rast kancera dojke! (Pročitajte i… Cvekla i jogurt štite organizam od bakterija)
Još neki dokazani benefiti ljubičaste hrane su i: snižava krvni pritisak, opušta zidove krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju krvi. Uz to, uništava i ćelije raka prostate, melanoma, kao i kancera jetre i pluća.
U ovu vrstu namirnica spadaju šljive, ljubičasti luk i kupus, borovnice, cvekla, ljubičasti krompir i asparagus, acai bobice, patlidžan, smokve i crno grožđe.