Benefiti ljubičaste hrane

Da li ste spremni da svoj tanjir obojite u ljubičasto?

by | 6 jula, 2021

Iako su “zelene” namirnice na top listi najzdravijih, benefiti ljubičaste hrane su nažalost nepravedno skrajnuti.

Od borbe s borama, preko gubitka viška kilograma, hrana ljubičaste boje ima brojne benefite po naše zdravlje, a u nastavku vam otkrivamo samo neke od njih.

Šta sadrži ljubičasta hrana?

Od ljubičastog luka i kupusa, preko cvekle i acai bobica, ljubičasta hrana sadrži visok nivo nutrijenata i antioksidanata koji umanjuju zapaljenske procese u organizmu, jačaju srce, smanjuju vidljive znakove starenja, a bore se s brojnim oboljenjima.

Antocijanini su pigmenti plavo- ljubičaste boje koji su zapravo zaslužni za sve zdravstvene benefite ljubičaste hrane. Jedna studija je pokazala da konzumacija ovih namirnica može da smanji rizik od srčanog udara za čak 32 procenata. Uz to, studije su pokazale da antocijanini mogu da spreče rast kancera dojke! (Pročitajte i… Cvekla i jogurt štite organizam od bakterija)

Još neki dokazani benefiti ljubičaste hrane su i: snižava krvni pritisak, opušta zidove krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju krvi. Uz to, uništava i ćelije raka prostate, melanoma, kao i kancera jetre i pluća.

Kraljevi ljubičaste hrane

U ovu vrstu namirnica spadaju šljive, ljubičasti luk i kupus, borovnice, cvekla, ljubičasti krompir i asparagus, acai bobice, patlidžan, smokve i crno grožđe.

 

lepotaizdravlje.rssveta_zarzamora/iStock/Getty Images Plus via Getty Images