Biljni izvori proteina za vegane: Najukusnije opcije

by | 28 juna, 2022
Biljni izvori proteina za vegane

Koji su biljni izvori proteina za vegane pitanje je koje postavlja velik broj ljudi koji se odlučio na ishranu bez namirnica životinjskog porekla.

Jedan od najvećih izazova veganske ishrane jeste dovoljno unošenje proteina u dnevni meni, zbog samog odsustva namirnica životinjskog porekla. A budući da su proteini intergalni deo naše ishrane (pomažu u izgradnji i popravci mišićnog tkiva, održavaju energiju, duže nas čine sitima i pomažu u većini drugih bioloških funkcija), važno je da svom telu osiguramo dovoljan unos belančevina. A evo i kako.

Biljni izvori proteina za vegane

Sočivo

Samo jedna šolja sočiva sadrži oko 14 grama vlakana i čak 17 grama proteina. Ova mahunarka pomaže u zdravlju srca i digestivnog trakta. Može da se kuva, te da se konzumira kao pasulj, a dodaje se i u čorbe i variva. Isto tako, sočivo je neizostavni deo veganskih burgera, ali i mnogih salata.

Biljni izvori proteina za vegane- zelena soja

Zelena soja, poznata i kao edamame je takođe sjajan izvor proteina. Naime, jedna šolja zelene soje sadrži čak 17 grama proteina. Ova namirnica se može konzumirati sama, ili uz kombinaciju drugog povrća. Isto tako, ukusna je i u čorbama.

Tofu

Tofu se smatra broj jedan namirnicom koja zamenjuje meso. On se pravi zgrušavanjem priteina soje, a varira po pitanju teksture i čvrstoće. Ne preporučuje se svakodnevno konzumiranje.

Crni pasulj

Jedna šolja ove vrste pasulja sadrži 15 grama proteina. A ono što je posebno kod ovog povrća jeste što je raznovrsno, pa se od njega prave i čorbe, salate, variva ali i vege burgeri.

Spirulina

Ovaj zelenkasti prah predstavlja pravu superhranu, jer je prepun nutritivnih sastojaka. Može da se dodaje u čorbe, smutije ili biljno mleko.

Biljni izvori proteina za vegane- orasi

Iako ima malo manje proteina od mahunarki, orah je i dalje sjajna zamena za meso. Uz to, sadrži antioksidante, omega 3 masne kiseline i pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Kikiriki

Sjajna vest za sve ljubitelje ovog orašastog voća. Dve supene kašike kikirikija sadrže 8 grama proteina, ali je kikiriki pored toga prepun monozasićenim mastima, vitaminom E, niacinom, folatom i manganom.

 

lepotaizdravlje.rs OlenaMykhaylova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.