Borba s hroničnim bolom: Promene koje mogu pomoći

„Natural Health” kolumnistkinja Džejnej Godard (Jayney Goddard) otkriva sve o borbi s bolom koji jednostavno ne prolazi.

by | 8 aprila, 2021

Život s hroničnim, nesnosnim bolom stanje je o kojem se često ne govori mnogo, iako najčešće ono ostavlja razarajuće zdravstvene posledice. Dok smatramo da je izvor bola uglavnom fizičke prirode, postoji, bez sumnje, i ogroman psihoemocionalni udeo u njemu. To je, zapravo, dobra vest. Jer to znači da možemo uraditi mnogo toga kako bismo razvili mehanizme pomoću kojih ćemo izaći na kraj s nekim nuspojavama hroničnog bola.

Prvo, ipak, moramo da napravimo razliku između dva tipa bola: akutnog i hroničnog.
Akutni bol je kratkoročan i upozorava nas da nešto nije u redu: igra važnu ulogu jer nas sprečava da nastavimo da povređujemo svoje telo. Na primer, sprečiće nas da hodamo koristeći uganut zglob, što će mu dati vremena da se on oporavi.

S druge strane, hronični bol je dugotrajan i ima potencijal da nikad i ne prestane. On nastaje iz akutne fizičke povrede kostiju, zglobova, nerava, mišića ili unutrašnjih organa i smatra se neizlečivim u konvencionalnim medicinskim krugovima.Promene u načinu života koje mogu pomoći:
Vežbanje

Da, možda zvuči kontraintuitivno. Budite iskreni: kad osećate hroničan bol, poslednja stvar koju želite jeste da se krećete, zar ne? Ipak, na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) piše da u tom slučaju baš treba da se šetamo, plivamo, vozimo bicikl, plešemo ili idemo na jogu ili pilates. Mislim da je to tačno, ali s druge strane – potcenjuje se intenzitet hroničnog bola, koji bavljenje fizičkom aktivnošću mnogim ljudima postaje nemoguća misija.

Svi prirodno želimo da ostanemo u svojoj zoni komfora i mislimo da bi kretanje moglo samo pojačati bol. To može biti tačno kratkoročno, u određenim slučajevima hroničan bol može da se privremeno pogorša prilikom pokreta. Ipak, mnogi su otkrili da ako nastave da se kreću, bol počinje da slabi. Očito moramo „stisnuti zube” i pronaći rešenje koje će nam pomoći – naterati sebe da se što više krećemo kada smatramo da to možemo.

Pročitajte i… Strategija 5PS: Kvalitetan život uprkos hroničnom bolu

U bolu, naše telo i um stalno se bore. Telu je potrebno kretanje kako bi moglo da se isceli, ali naš um nam govori da se ne pomeramo, jer hronični bol doživljava kao akutni. Ciljana strategija jeste da nadvladamo instinkt i da prozremo dezinformacije koje nam šalje mozak.
Kod mnogih slučajeva ozbiljnog hroničnog bola otkrila sam da je najbolja strategija vežbanje u toploj vodi u okviru hidroterapije, ili pak u sopstvenoj kadi. Mnogo toga dešava se tokom tretmana hidroterapijom, a istraživanja su pokazala da skretanje pažnje s bola umanjuje i naše iskustvo s njim. Topla voda umiruje i opušta, ali i menja naše viđenje o samoj jačini bola.

Ishrana

Istraživanja su pokazala da se bol i upalni procesi povećavaju proizvodnjom određenih tipova citokina (molekula koji prenose poruke), kao što su INFa i 11,6. Birajući ishranu zasnovanu na biljkama, možemo umanjiti proizvodnju citokina i time otkloniti upalu, što istovremeno ublažava i bol. Ovaj način ishrane osigurava nam bogat dijapazon zdravih fitohemikalija koje su nam potrebne da održimo mentalni, emocionalni i fizički balans i zdravlje.

San

Može biti i te kako teško spavati kad osećamo hroničan bol. Ipak, održavanje rutine spavanja je ključno: topla kupka ili tuširanje pre odlaska u krevet pomoći će da se opustimo i ubrzamo hlađenje tela, koje je potrebno da se ubacimo u režim spavanja. Izbegnite gledanje u ekran telefona ili računara sat vremena pre odlaska na spavanje, a spavaća soba neka bude zamračena. Ako imate lak san, koristite čepove za uši i masku za spavanje, a možete isprobati i joga nidru za duboki san, koju besplatno možete skinuti sa sajta JayneyGoddard.org.

Iz redakcije magazina „Natural Health“

 

Natural Health Karolina Grabowska / Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.