OVO MORATE ZNATI O JETRI: Koji simptomi pokazuju da jetra ne radi kako treba i kako da sačuvamo njeno zdravlje

Kako statistike pokazuju, oboljenja jetre su u porastu. Naši eksperti otkrivaju kako da pomognete ovom, često zapostavljenom, organu.

by | 26 marta, 2021

Često se mogu čuti šale, nakon proslava ili vikenda i konzumacije malo više alkohola, da je našoj jetri potreban odmor. Međutim, ovaj organ ima mnogo veću ulogu od obrađivanja i detoksikacije alkohola, te zaslužuje mnogo veću pažnju nego što mu pružamo.

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Jetra je centralni metabolički organ i najveća žlezda u organizmu. U njoj se skladište mnogobrojne hranljive materije i neutrališu one štetne – kaže nutricionistkinja dr Merilin Glenvil (Marilyn Glenville, marylinglenville.com). – Ovaj organ ima veoma važnu funkciju kad je naše zdravlje u pitanju. Između ostalog, on skladišti i filtrira krv, luči žuč i ima brojne druge metaboličke funkcije, uključujući pretvaranje šećera u glikogen (oblik u kojem se ugljeni-hidrati skladište u našem telu). Povrh svega toga, ima važnu funkciju u razgradnji masti i pomaže da se ona pretvori u energiju.Problem za mnoge od nas jeste taj što naš životni stil veoma često ne podržava zdravlje jetre. Prema organizaciji koja se zalaže za zdravlje jetre “British Liver Trust”, oboljenja jetre su najveći uzročnik smrti kod osoba između 35. i 49. godine, a stopa smrtnosti povećala se za 400 odsto od 70-ih godina prošlog veka. Ove činjenice su šokantne, ali šta možemo da uradimo po tom pitanju?

BOLESNA JETRA: FAKTORI RIZIKA

Kao prvo, važno je razumeti zašto naša jetra možda ne funkcioniše najbolje što može. Znamo da preterano konzumiranje alkohola može oštetiti ovaj organ, ali do toga može doći i usled ishrane bogate procesuiranom hranom, koja dovodi do problema s visokim nivoom šećera u krvi.

Nealkoholna masna jetra (NAFLD) zdravstveni je problem koji je u naglom porastu – kaže dr Sara Bruer (Sarah Brewer), direktorka kompanije “Healthspan” (healthspan.co.uk). – Neke procene sugerišu da od ovog oboljenja pati svaka treća osoba, iako su simptomi u većini slučajeva blagi i ostaju nedijagnostikovani. Najčešće se NAFLD javlja kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 ili kod onih s povećanim brojem triglicerida.

Kako samo ime sugeriše, naziv masna jetra nastao je kako bi se opisao opseg stanja izazvanih masnim naslagama u jetri. Mala količina masti u ovom organu neće izazvati štetu, ali ako se masnoće nagomilaju, to može stvoriti oštećenja, poput ciroze. Takođe, time se povećava rizik od dijabetesa, oboljenja bubrega i visokog krvnog pritiska. Baš kao procesuirana hrana i alkohol, i stres i određeni lekovi mogu imati štetni efekat na jetru.

Neki lekovi, kao što je paracetamol, mogu da oštete jetru – objašnjava doktorka Bruer. – Zapravo, upravo je paracetamol najčešći uzročnik akutnog oštećenja jetre, a iznenađujuće je lako uzeti štetnu dozu ovog leka. Istraživanja Univerziteta Edinburg upozoravaju na to da svakodnevno konzumiranje samo nekoliko tableta više, tokom nedelja ili meseci, može izazvati predoziranje s mogućim oštećenjem jetre kao posledicom.
I druge lekove koji su često u upotrebi potrebno je uzimati uz dozu opreza.

Zbog toga što jetra detoksikuje hormone, istraživanja su pokazala da kontraceptivna pilula i hormonska supstituciona terapija HRT mogu imati ogroman negativni uticaj na ovaj organ. Stručnjaci sugerišu da ukoliko uzimate neke od tih terapija, jednom godišnje treba da idete na pregled jetre i uradite kompletnu analizu krvi – dodaje doktorka Glenvil.

KAKO DA ZNAMO DA LI IMAMO PROBLEM

Zbog toga što je jetra zadužena za detoksikaciju našeg tela, kada ne radi kako treba – to se vidi.
Simptomi uključuju požutelu kožu i beonjače, gubitak apetita, mučninu ili povraćanje, svrab kože, bol u abdomenu, lako stvaranje modrica i tamniji urin – objašnjava doktorka Glenvil i dodaje da je izuzetno važno da se javimo izabranom lekaru ako primetimo bilo koji od ovih simptoma.

EVO KAKO DA SAČUVAMO ZDRAVLJE JETRE

Jasno je da moramo dati sve od sebe da nam ovaj organ bude u top-formi. Srećom, jednostavne promene u načinu života mogu doneti ogromnu razliku.

Hranite se kvalitetno

Znamo da o ovome često pričamo, ali važnost pravilne ishrane ne sme da se zanemari. Jedite dosta voća i povrća bogatog antioksidansima i izbegavajte prerađenu hranu koliko god je to moguće. Za jetru je posebno dobar brokoli – jedna studija objavljena u magazinu “Journal of Nutrition” potvrdila je da ovo zeleno nutritivno čudo sprečava nagomilavanje masti u jetri kod miševa. Takođe, klonite se rafinisane fruktoze u prahu, koja se često dodaje namirnicama i napicima (ovo se ne odnosi na fruktozu koja se nalazi u voću).

Fruktoza izaziva lipogenezu (produkciju masti kao što su holesterol i trigliceridi) u jetri, što može dovesti do masne jetre i oštećenja ovog organa, a povećava se i rizik od srčanih oboljenja – objašnjava dr Glenvil.

Smanjite unos alkohola

Alkohol je toksin i sprečava ćelije jetre da obavljaju svoju metaboličku dužnost čišćenja – objašnjava dr Bruer. – To znači da je enzimima uskraćena mogućnost da obavljaju svoje zadatke i zato ćelije jetre akumuliraju neprocesuirane grudvice masti, što dovodi do oticanja abdomena. Čak i samo jedna epizoda ispijanja veće količine alkoholnih pića može da dovede do promena u ćelijama jetre i izazove degeneraciju masnih ćelija.

Isprobajte suplemente

Prema dr Bruer, mnogo je suplemenata koji mogu da pomognu funkciji jetre:
Suplementi artičoke stimulišu funkciju jetre kako bi povećala produkciju žuči, smanjio nivo holesterola i popravili simptomi oštećenja kao što su oticanje, nadimanje, mučnina i bol u abdomenu. Suplement artičoke je moj prvi izbor, jer je dokazano da pomaže u sprečavanju oboljenja masne jetre.
Ekstrakt semena gospinog trna (Silybum marianum) takođe je koristan za zdravlje jetre, jer povećava nivo antioksidansa koji štite ćelije jetre od toksina – kaže dr Bruer. – Stručnjaci su otkrili da ovaj ekstrakt stimuliše regeneraciju ćelija jetre, tako što se ubrzava proces stvaranja proteina i umanjuje nastanak ožiljačnog tkiva.

Koristite probiotike

Mnogo puta smo čitali o važnosti dobrih bakterija u svim aspektima zdravlja, a probiotici su dobri i za jetru.

Oni razlažu dijetetska vlakna i stvaraju kratke lance masnih kiselina, kao što je propionat, koji ima antiupalni efekat na jetru – objašnjava dr Bruer. – Probiotici poboljšavaju rad jetre jer umanjuju propustljivost creva, kao i količinu endotoksina koji luče štetne bakterije, što smanjuje opterećenje jetre.

Pijte kafu

Kofein pomaže u stimulisanju metabolizma lipida uskladištenih u ćelijama jetre i umanjuje probleme masne jetre.
Istraživanja sa univerziteta Djuk pokazala su da konzumiranje četiri šoljice kafe ili čaja dnevno može da spreči ili umanji napredovanje NAFLD-a – kaže dr Bruer.

Umanjite stres

Stres je usko povezan sa smanjenom funkcijom jetre, pa je važno umanjiti nivo anksioznosti kad god je to moguće.
Određeni nutrijenti mogu da pomognu organizmu u borbi sa stresom – kaže dr Glenvil. – U pitanju su vitamini grupe B, naročito B5, zatim magnezijum, koji pomaže u opuštanju i boljem kvalitetu sna, hrom za ravnotežu šećera u krvi, sibirski ženšen koji se ponaša kao tonik za nadbubrežne žlezde i L-teanin, koji uklanja stres i anksioznost.

Unesite fitoestrogene

Fitoestrogeni koji se nalaze u namirnicama poput sočiva, soje i leblebije stimulišu lučenje globulina (SHBG) koji vezuje polne hormone – objašnjava dr Glenvil. Ovaj protein se stvara u jetri da bi vezao višak polnih hormona, kao što su estrogen i testosteron, u cilju kontrole njihovog nivoa u krvi.

Pročitajte i… Jetra i zdravlje: Kako komplementarne terapije mogu da pruže podršku

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural Health CentralITAlliance / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.